НА ПОЛТАВЩИНІ НА НЕОБРОБЛЕНИХ ЗЕМЛЯХ ХОЧУТЬ ВИРОЩУВАТИ ЕНЕРГЕТИЧНУ ВЕРБУ

%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d1%8b%d0%bc%d1%8f%d0%bd%d0%bd%d1%8b%d0%b9

Про проект, що впроваджується нашими колегами пише прес-служба Полтавської ОДА http://poltava.to. :

Вчора у Полтавській ОДА пройшло обговорення проекту впровадження біоенергетичних технологій.

Даний проект Програми розвитку ООН та Глобального екологічного фонду стосується розвитку та комерціалізації біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні.

Участь у його обговоренні взяли представники департаментів агропромислового розвитку та економічного розвитку, управління житлово-комунального господарства ОДА.

Головний консультант Проекту Олександр Арапов та координатор Проекту в області Олег Перепелиця розповіли, що проект спрямований на розробку політики, технічну допомогу і надання фінансових стимулів для заохочення інвестицій у муніципальні проекти з біомаси.

— Головна мета — зменшити споживання природного газу й замінити його біомасою. Зокрема, мова йде про тверде паливо. Адже нині в Україні немає сертифікованої продукції. Переконаний, що проект можна впроваджувати у закладах соціальної сфери. Але для того, щоб розвивати галузь, необхідна якісна підготовка фахівців, — наголосив Олександр Арапов.

За словами Олега Перепелиці, на Полтавщині — ідеальні умови для вирощування енергетичної верби, яку доцільно використовувати як тверде паливо:

— Увагу акцентуємо на вирощуванні енергетичної верби. Урожай — кожні 3 роки із вересня по березень. Із 1 га можна зібрати близько 50-60 тонн біомаси, яку ж відразу й використовувати. У кожній сільській громаді області є землі, які не обробляються. А це дерево не потребує особливих умов, тож буде рости кругом.

Завдяки реалізації Проекту майже задарма можна отримувати не лише тепло, а й гарячу воду.

Під час зустрічі обговорили і перспективи можливостей в області. Зокрема, аграрний потенціал Полтавщини дозволяє виготовляти чималу кількість біопалива, а реалізація подібних проектів викликає інтерес міжнародних енергетичних компаній, що покращує інвестиційну привабливість регіону.

Також учасники обговорення домовилися, що наступного року представники Проекту зустрінуться з головами об’єднаних територіальних громад, аби запропонувати впровадити проект — посадити енергетичну вербу та побудувати котельню на території громади.

— Ми маємо розробити Стратегію та план дій. Як обласна влада, визначимо перші кроки співпраці та пріоритетні напрямки, — наголосив Андрій Пісоцький. — Пропоную, уже з наступного року зустрітися з головами об’єднаних територіальних громад (яких буде уже 18) і органами місцевого самоврядування та презентувати їм цей Проект. У процесі впровадження якого вони зможуть віднайти земельну ділянку, посадити енергетичну вербу й відповідно побудувати котельню, за допомогою якої можна зменшити вартість послуг.

Програмою розвитку ООН (ПРООН) на даний час ще вирішується питання компенсації витрат. У якому вигляді її реалізують, це будуть відсотки по кредиту чи якась інша стимулююча фінансова допомога, визначать уже на початку наступного року.

Окрім Полтавщини, даний проект впроваджують у 5 областях — Житомирській, Закарпатській, Волинській, Черкаській та Дніпропетровській.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *