«Михайлівська цілина» – унікальне явище збереження самобутності та неповторності Сумщини

Ні для кого не секрет, що Україна має безліч цікавих місць, до яких туристи із неабияким інтересом з’їжджаються з різних куточків світу. Сумщині також є чим пишатися. Оригінальний, своєрідний та неповторний природний заповідник «Михайлівська цілина» одразу вражає своїми безкраїми степами, величезною різноманітністю рослин та тварин, комах і птахів. На жаль, нині туристи не мають змоги побачити усю велич та самобутність природи Сумської області, адже у заповіднику «Михайлівська цілина» є проблеми, для розв’язання яких і була створена робоча група за ініціативи та під егідою депутата Сумської облради Сергія Демехи.

Вчора, 20 липня, члени робочої групи відвідали природний заповідник, щоб розібратися у всьому і побачити на власні очі те, над чим треба працювати.

Одними із перших нагальних проблем, які помітили обласний депутат та його помічники, – по дорозі до зазначеного місця відсутні як вказівники, так і належне дорожнє покриття.

Приїхавши до природного заповідника, усі присутні були в захваті від тієї краси та неповторності, яка відкрилася перед ними. За словами старшого спостерігача заповідника Миколи Піддубини, рослинний покров з часом значно змінився з причини появи чагарникової рослинності, що не повинно бути на території заповідника. За інформацією Департаменту екології Сумської ОДА, ренатуралізація (відновлення) у такій ситуації  вкрай необхідна для приведення у належний стан  цього місця, але законом така дія заборонена. Тож, створення адміністрації «Михайлівська цілина», просто необхідне для того, щоб вона із відповідними проханнями зверталася у певні органи для збереження та захисту цього місця.

З метою вжиття дієвих заходів щодо збереження єдиної у світі ділянки цілинного лучного степу, яка існує на території Сумщини і перебуває на межі зникнення, а також належного виконання указу Президента України від 11.12.2009 року обласна рада звернулася до Кабінету Міністрів України та Міністерства екології та природних ресурсів нашої країни щодо стану створення природного заповідника «Михайлівська цілина».

Подібне звернення депутати направили до вищого керівництва держави на останній сесії обласної ради, яка відбулася 7 липня. «Беручи до уваги негативні природні процеси, які відбуваються на території природного заповідника «Михайлівська цілина» і можуть призвести до втрати його унікального природного комплексу, депутати у своєму зверненні просять терміново забезпечити створення адміністрації та її функціонування, а також  передачу в  постійне користування природному заповіднику 882,9 гектара землі», – йдеться в документі.

У ході робочого візиту робочої групи, створеної постійною комісією з питань земельних та водних ресурсів, було вирішено:

–         Щодо розгляду доцільності перейменування природної пам’ятки Сумщини «Михайлівська цілина» у природний заповідник «Козацький степ ім. П.Калнишевського» члени робочої групи вирішили не перейменовувати. Адже є звернення районної державної адміністрації, районної ради та Катеринівської сільської ради щодо недоцільності перейменування.

–         Щодо виділення коштів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на видання книги про природний заповідник, назва якого нині уточнюється, з нагоди 90-річчя створення «Михайлівська цілина» та вирішено звернутися до Сумської ОДА  з пропозицією щодо видання 1000 екземплярів книги, на які потрібно 150 000 грн.

–         Також вирішили звернутися до ОДА з пропозицією виділення коштів на ремонт доріг та встановлення вказівних знаків щодо місця розташування природного заповідника, адже це одні із найголовніших провідників майбутніх туристів.

«На жаль, по дорозі до «Михайлівської цілини» ми знайшли лише один дороговказ, який вказував на потрібне нам місце. Дорога також залишає бажати кращого. Ми повинні зберегти самобутність цього неповторного навіть у світі місця і будемо робити усе від нас залежне, щоб інші люди, також мали змогу побачити усю цю красу», – сказав голова постійної комісії з питань земельних та водних ресурсів, обласний обранець Сергій Демеха.

Джерело: sorada.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *