Громадська організація «Про-Добробут» створює електромобільну інфраструктуру у Слов`янську

avto4

Джерело: slavdelo.dn.ua

Фото: slavdelo.dn.ua

Громадська організація “ПРО-ДОБРОБУТ” реалізує проект “Розвиток електромобільної інфраструктури регіону, постраждалого внаслідок конфлікту на Донбасі, м. Слов’янськ”  за підтримки Програми малих грантів Глобального екологічного фонду, що впроваджується Програмою розвитку ООН.

Проект  спрямований на створення сучасної мережі зарядних станцій для електромобілів за напрямком м. Слов’янськ  – м. Святогірськ, з метою забезпечення комфортної експлуатації населенням більш екологічних видів транспорту, а також інформування населення щодо економічних та екологічних переваг його використання.

З розвитком автомобільного транспорту людство отримало низку переваг, але й разом з тим чиниться непоправна шкода як навколишньому середовищу, так і здоров’ю населення. Однією з основних причин цієї проблеми є високий рівень забрудненості атмосферного повітря.

З кожним роком в Україні спостерігається тенденція на збільшення кількості транспортних засобів. Автомобільний парк України сьогодні нараховує приблизно 8 млн. одиниць, а кількість викидів шкідливих речовин від нього за останні 10 років збільшилась на 76 %. На сьогодні, автомобільний транспорт є головним джерелом забруднення атмосферного повітря. Становище погіршується ще й тим, що автомобільні викиди концентруються в приземному прошарку повітря, а саме в зоні дихання людини.

Одним із видів екологічного транспорту майбутнього є електромобілі, які мають екологічний ефект у вигляді відсутності шкідливих викидів та утворення небезпечних відходів у процесі експлуатації. При цьому, перевага електричного транспорту суттєво зростає, якщо мова йде про отримання електричної енергії з альтернативних джерел.


Збереження унікального для України степового ландшафту, та відновлення регіону постраждалого внаслідок конфлікту на Донбасі є одними з актуальних задач нашої держави. Комплексний підхід з впровадження електромобільної інфраструктури надасть не тільки соціально-економічний ефект, але й буде сприяти збереженню степового ландшафту та існуючого біорізноманіття регіону, завдяки зниженню кількості шкідливих викидів від традиційного автотранспорту.

Проектом передбачається  збір та аналіз інформації щодо основних транспортних потоків в м. Слов’янськ та м. Святогірськ; місць  тимчасового та цілодобового паркування,  масового відвідування; а також створення на основі отриманої аналітичної інформації мережі зарядних станцій для електротранспорту в затребуваних населенням місцях. Закуплено 4 зарядних станції, триває робота з виконкомом Слов’янської міської ради по визначенню місць для їх встановлення.

Також велике значення при впровадженні проекту є інформаційна кампанія з підвищення обізнаності населення щодо переваг використання електричного транспорту з точки зору економічної та екологічної складових, особливостей експлуатації та місцях розташування створеної інфраструктури через друк та розповсюдження буклетів, розміщення інформації в місцевих друкованих та електронних ЗМІ, проведення публічних презентацій проекту, круглих столів, форумів  тощо. До участі у заходах буде запрошено представників з інших громад.

Реалізація проекту з розвитку електромобільної інфраструктури регіону  надасть позитивний ефект в створенні умов для залучення тимчасових переселенців з окупованих територій  до різних видів робіт, пов’язаних з його впровадженням.

Поширення екологічно чистих технологій та поширення електротранспорту є дуже актуальним не тільки для Донецького регіону але й для України у цілому. Тому саме зараз потребують популяризації серед населення такі транспортні засоби, як електромобілі, що дають можливість скорочення шкідливих викидів до атмосфери.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *