Як збудувати школу з плюсовим енергетичним балансом – приклад Німеччини

В Баварії неподалік Аугсбурга відкрили гімназію, що виробляє енергії більше, ніж споживає. Навчальний заклад площею понад 12 тис. м² займає чотири будівлі. Гімназія побудована з дерева (дерев’яний каркас), але головна її особливість – плюсовий енергетичний баланс, пише  Екотаун з посиланням на RenEn.

Ще під час планування і проектування будівлі німці мали на меті з одного боку мінімізувати енергетичні витрати під час експлуатації будівель, а з іншого – максималізувати вироблення енергії. Будівлі школи збудовані за принципами пасивного домобудівництва, тобто володіють найвищою енергоефективністю. Зовнішні стіни утеплені мінеральною ватою товщиною 32 см і мають коефіцієнт теплопровідності U = 0,14 Вт / м2К. Товщина теплоізоляції на покрівлі – 36 см (U = 0,14 Вт / м2К). Вікна з дерев’яними рамами і подвійними склопакетами (U = 0,14 Вт / м2К). Свіже повітря в класи поставляють дві великі вентиляційні установки з рекуперацією тепла з ефективністю 73%. В залежності від концентрації СО2 в повітрі вентиляція працює автоматично.

На південній стороні будівель (для збільшення площі покрівлю зробили асиметричною, з подовженим південним схилом) знаходяться 1650 фотоелектричних модулів загальною потужністю 440 кВт, що виробляють 510 мегават-годин на рік. Вироблена електроенергія перевищує річне споживання гімназією в півтора рази. Теплом школярів забезпечують два котли потужністю 100 кВт кожен, що працюють на деревних пелетах.

Будівництво коштувало 41 млн. євро (дещо дорожче запланованого бюджету в 38 млн. євро). Це громадська споруда замовником якої виступав округ Аугсбург, тому умовою виробництва «додаткових витрат» була їх окупність за рахунок економії енергії протягом життєвого циклу об’єкта. Зважаючи на те, що в Європі стандарти будівництва щодо енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії все більше посилюються, до 2021 року всі нові будівлі (адміністративні – з 2019 року) мають будуватися з «майже нульовим споживанням енергії».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *