Через 2 роки Житомир отримає гарячу воду за рахунок побічного тепла

Джерело: КП “Житомиртеплокомуненерго”

Це стане можливим після завершення будівництва електростанції та встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП) в багатоповерхівках.

Наразі, встановлено майже половину ІТП в будинках, які підключені по районних котелень РК-10 та РК-11. Загалом до кінця цього року їх буде змонтовано 119. Все обладнання вже придбане підприємством.
Окрім цього, КП «Житомиртеплокомуненерго» 3 роки тому відновило 245 будинків без ІТП на гарячу воду, але, через відсутність лімітів на газ для гарячого водопостачання, ці роботи доведеться проводи знову.

Встановлені ІТП вже зараз дають технічну можливість подачі води в опалювальний період. Йдеться про райони Малікова та Максютова. Електростанції, на базі декількох районних котелень, будівнитво яких має завершитись за 2 роки і які працюватимуть на щепі, забезпечать тепло для підігріву води цілий рік за рахунок побічного тепла.
Нагрів води побічним теплом економічно більш вигідний за газовий чи електричний. Для порівняння на сьогодні: вартість 1 гкал отриманої при використанні газу складає 1670 грн, при нагріванні електричним бойлером – 2000 грн, за рахунок використання побічного тепла – 800 грн. Таким чином, коли електростанції розпочнуть працювати, житомирянам стане вигідніше відмовитись від бойлерів та перейти на централізоване гаряче водопостачання.

Загалом на альтернативне паливо – щепу переведуть 95% міської системи теплопостачання. Це відбудеться вже до кінця 2021 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *