Сонячні панелі: які вони бувають і що про них варто знати

При виборі обладнання для своєї сонячної станції, якість панелей – той фактор, з яким ви обов’язково стикнетеся. Тим не менш, як відрізнити якісний бренд, якщо на ринку присутні десятки виробників та постачальників сонячних панелей? Відповідь на це питання підготував http://ecotown.com.ua.

Маркетологи компаній часто вдаються до активного маркування свого продукту як “панелі класу 1” чи “tier 1”, натякаючи на їх високу якість та надійність. Правда, як завжди, посередині. Tier 1 панелі дійсно варті уваги, хоча потрібно враховувати й інші фактори.

Існує декілька “рейтингів Tier”, які використовують схожі критерії для класифікації виробників сонячних панелей. Вони є системами, через які компанії у сфері інвестиційного аналізу визначають “фінансову привабливість” кожної компанії-виробника фотовольтаїки. Такі рейтинги призначені для інвесторів у середні та великі проекти сонячних електростанцій. Але їх часто застосовують у маркетингових цілях компанії, що займаються монтажем домашніх сонячних систем.

Що необхідно знати про рейтинги?

Найголовніше – вони стосуються виробників сонячних панелей, а не самого обладнання. Тобто компанія оцінюється з точки зору її надійності для співпраці з інвесторами. Виробник, що входить у топ-списки, може пропонувати різну за якістю та характеристиками продукцію! Тому є шанс отримати старий або неякісний продукт навіть від топової компанії.

Переліки рейтингів не є публічними, доступ до них є платним. Ви не зможете просто перевірити приналежність виробника до переліку. Тому варто попросити у компанії докази цього.

Основна увага надається крупномасштабним проектам і банкам, які фінансували їх. До вашої приватної сонячної станції ці дані матимуть дуже опосередковане відношення.

Рейтинги Tier включають у себе оцінку виробничих потужностей. Тому до “Tier 1”, як правило, входять найбільші виробники панелей у світі.

Tier рейтинги не є прямою гарантією якості. Наприклад, компанія Bloomberg (рейтинг якої є найпопулярнішим) на своєму сайті наголошує саме на цьому. Натомість, вони є індикатором привабливості виробника для промислового інвестора, тобто якість його продукції визначається якби опосередковано.

У наведеній вище рейтинговій системі компанії Pike Research виробники Tier 1представляють лише 2% ринку, але відрізняються від інших компаній наступним:

  • Вони вертикально інтегровані. Це значить, що вони не просто збирають панелі з комплектуючих інших компаній, а виробляють їх з нуля. У них є можливість контролювати виробничий процес на всіх стадіях – від кремнієвих елементів до збірки самих панелей.
  • Вони інвестують значні суми у наукові дослідження та розробки (R&D), постійно покращують якість своєї продукції.
  • Високий рівень автоматизації технологічних процесів, що має забезпечувати постйний рівень якості, і при цьому знижувати собівартість продукції.
  • Критерієм для Pike Research є як мінімум 5 років роботи компанії на ринку сонячної енергетики.

Неофіційний рейтинг Tier 1 виробників сонячних панелей за 1 квартал 2016 року.
Джерело:
coffssolarenergy.com.au

Виробники Tier 2 складають близько 8% ринку. Маючи приблизно той же досвід, вони вкладають значно менше коштів у R&D. Роботизація також менш поширена на їх виробничих лініях, де застосовується в основному  людська праця.

90 відсотків усього глобального ринку сонячних панелей – це Tier 3 компанії. Їх діяльність обмежується переважно збіркою панелей з компонентів інших компаній. Їх виробничі процеси сильно залежать від ручної праці. Не варто виключати, що такі компанії мають високі шанси зникнути через їх поглинання більш крупними гравцями.

На що ж тоді варто спиратися при встановленні сонячної станції?

  1. Гарантія на продукцію та заявлену ефективність від виробника панелей. Також варто перевірити, чи присутній цей виробник на нашому ринку, чи є у нього представництва в Україні. Брак трапляється навіть у якісних панелей, тому важливо, щоб їх могли швидко замінити.
  2. Якісний інвертор. Висока ефективність ваших панелей може “компенсуватися” інвертором, що матиме низький ККД, і конвертуватиме струм вкрай неефективно.
  3. Досвідчені монтажники сонячних станцій, що можуть підтвердити свою кваліфікацію реалізованими проектами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *