Під загрозою знищення перебуває Національний парк Бузький Гард у Миколаївській області

790192_1_w_570

Національний парк Бузький Гард у Миколаївській області з рідкісними видами тварин і рослин перебуває під загрозою знищення через будівництво поблизу Ташлицької гідроакумулюючої електростанції (ГАЕС). Захисники заповідника погрожують будівельникам масовими акціями протесту і зверненням у міжнародні екологічні інстанції, пише видання “Четверта влада”.

У результаті будівництва електростанції у розташованому поблизу Бузького Гарду Олександрівському водосховищі сильно підвищиться рівень води. Вона поглине каньйон нацпарку з його кам’яними порогами й унікальною екосистемою. Після будівництва ГАЕС на місці заповідника утворюється чергове штучне “море”, на зразок тих, які сьогодні можна бачити по всій протяжності Дніпра.

Екологи стверджують, що Бузький Гард – єдиний об’єкт подібного роду в країні, і знищувати його було б варварством. Такої ж думки дотримуються і жителі Миколаївської області, які живуть поблизу заповідника. Туди їдуть заради екскурсій, а також на рафт-тури для дітей та дорослих. Бузький Гард – туристичний центр з великим потенціалом, знищення якого згубно позначиться не тільки на навколишнє середовище, але і на туристичному бізнесі. Місця тут історичні. Колись тут був центр Бугогардівської паланки – адміністративно-територіальної одиниці Війська Запорозького. І до наших днів ця місцевість дожила без змін.

Зараз Бузький Гард все ще виглядає так, як 200 років тому. Точно таким же бачили його і жили в цих краях запорожці. Тому небайдужі жителі регіону об’єднуються для захисту національного парку і обіцяють не допустити його знищення, пише видання.

Будівництво Ташлицької ГАЕС ведуть багато років. Перший пусковий комплекс станції запустили 2007 року. Зараз будують 2-й пусковий комплекс. Щоб він міг працювати, рівень води в Олександрівському водосховищі вже підняли на 16 м. Але після запуску 2-го комплексу, буде розпочато будівництво 3-го. А його запуск передбачає підняття води у водосховищі ще вище – вже до 21 м. За словами екологів, це стане загибеллю національного парку.

Як зазначає видання, навколо заповідника виникла правова колізія. Будівництво нових пускових комплексів на Ташлицькій ГАЕС було санкціоновано розпорядженням Кабміну №552-р від 13.07.2016 “Про затвердження Програми розвитку гідроенергетики на період до 2026 року”. Однак це розпорядження суперечить указу президента №279 / 2009 від 30.04.2009 “Про створення національного природного парку “Бузький Гард”.

“Тут буде екологічна катастрофа, тому що ми просто втратимо наш Південний Буг. Затоплення національного парку – злочин. У третьому тисячолітті затоплювати такі простору просто варварство! Складається відчуття, що наші керівники досі живуть у 1920-х і втілюють у життя якесь комуністичне будівництво!” – розповів координатор захисників Гарда Олег Кравець.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *