На Землі різко скоротилася кількість комах

Дослідження, які провели німецькі дослідники показали, що комах за останні роки стало менше, передає Ukr.Media. Значно менше.

І першими помітили це водії: лобові стекла їх автомобілів нині залишаються чистими навіть в швидких заміських поїздках. Але ж раніше – згадайте – суцільно заляпаними були, доводилося посилено відмивати їх від останків всяких мушок, жучків і інших метеликів. Водії купували спеціальні чистячі рідини. А тепер вони не потрібні. Бруд всяка є, останків немає.

Перш комахи розбивалися об лобове скло, а тепер – вони – скла – залишаються чистими.

«Феномен лобового скла» – так назвали ентомологи ситуацію, що склалася зараз по всій Європі. Він краще за інших підтверджує: з природою коїться щось недобре.

Більш строгі спостереження свідчать: приблизно за чверть століття число комах скоротилося аж на 80 відсотків. Настільки гнітючий результат вчені отримали, порівнявши число мушок і жучків, які потрапляли в пастки перш і зараз.

Ентомологи грішать в першу чергу на хімію: мовляв, винні фермери та інші сільськогосподарські трудівники, які труять комах інсектицидами. Труять – нібито шкідливих, але гинуть всі.

Є, правда, й інша гіпотеза: форми сучасних автомобілів стали більш обтічними – від цього менше жучків про них б’ються.

Щось підказує: праві все-такі ентомологи. Адже скорочення числа комах може бути частиною більш масштабного процесу – масового вимирання живих істот взагалі – шостого за рахунком.

Про те, що він почався заявили американські вчені з Прінстонського, Стенфордського, Каліфорнійського університетів і їх мексиканські колеги з Національного автономного університету Мехіко. Вони, що називається, озирнулися, жахнулися і підготували відповідну доповідь. Вона опублікована в журналі Science Advances.

На думку біологів, вимирання організовано самим людством, спровоковане його руйнівною для планети діяльністю.

Як розповів один з керівників дослідження професор-еколог Пол Ерліх (Paul Ehrlich, the Bing Professor of Population Studies in biology and a senior fellow at the Stanford Woods Institute for the Environment), з 1500 року наш світ безповоротно покинули 320 видів хребетних.

Раніше раз в 100 років вимирали від сили два види ссавців, нині швидкість зникнення збільшилася майже в 100 разів. І наближається до тієї, з якою види вимирали 65 мільйонів років тому, коли Земля розлучилася з динозаврами.

Котрий рік тривогу б’є Всесвітній фонд дикої природи (WWF). У своїй черговій доповіді про стан біоресурсів Землі він повідомив, що ці ресурси за 40 останніх років скоротилися приблизно на третину.

Іншими словами, третина нашої планети ми вже “вжили” на свої потреби – з’їли і переварили, спалили, вирубали, отруїли, повбивали лобовими стеклами. При чому швидкість “вживання” за звітний період зросла в два рази.

Найбільш марнотратно, на думку природознавців, живуть Катар, Кувейт, Об’єднані Арабські Емірати, Данія, США, Бельгія, Австралія, Канада, Нідерланди та Ірландія. Якби всі так жили, то для подальшого існування людству знадобилося ще п’ять таких планет, як наша.

Попутно експерти відзначили: стрімко зменшується біорізноманіття. І життя на планеті стає бідніше. Щороку з неї пропадають 25 тисяч видів тварин і рослин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *