Козакові треба степу, хліба й неба: 5 місць сили від Олександра Ярмоли

фото Википедия

Джерело: gazeta.ua

Найграндіознішим національним міфом для України стали козаки. Хвацькі хлопці, що можуть вихопити шаблюку й знести голову ворогу. Або зачарувати, додати собі сил чи змусити хмари розсунутись, як це вміли характерники. Після них лишилася військова слава і багато місць-свідків їхніх перемог. Фронтмен гурту “Гайдамаки” Олександр Ярмола розповів про 5 осередків сили українського козацтва, де досі можна відчути його дух. Спойлер: це не Хортиця.

Буцько-Томаківська січ

(селище Томаківка на Дніпропетровщині)

Це місце, з якого все почалося. Саме тут козаки заснували свою першу січ у 1560-х. Тут стартувало перше велике козацьке повстання на чолі з Криштофом Косинським. Буцько-Томаківський острів був завжди важливим стратегічним пунктом у запорожців. Бо південний берег був дуже крутим. Його можна було використовувати, як оборонний вал. На території острова віднайшли джерело з цілющою водою. Говорять, що вона допомагає при різноманітних захворюваннях. Свого часу вона надавала сил запорозьким козакам. Зараз її може скуштувати кожен. Є і мінус – роздивитися особливості козацького побуту не вийде. Зараз січ затоплена водами Каховського водосховища. Та на березі є пам’ятний знак, встановлений сучасними козаками.

Кам’яна могила

(селище Мирне на Запоріжжі)

На місці сили можна відчути потужну енергетичну дію. Раніше вони розташовувались на стародавніх могилах. Бо разом із померлими до могили клали і культові предмети. Такі місця використовували для обрядів. Козаки були християнами, але добре вміли відчувати такі місця. Недарма перша згадка про цей феномен пов’язана з 14 козаками, які під час російсько-турецької війни стояли там на посту. Недалеко від пам’ятки зараз знаходиться полігон. 2014-го я з гуртом був там із волонтерською поїздкою. У рік, коли Україна відродила своїх козаків, які знову стали на захист своєї Вітчизни.

Токівське

(селище Токівське на Дніпропетровщині)

Там знаходится зимівник останньго отамана запорожців Петра Калнишевського. Він активно займався заселенням та економічною розбудовую запорозьських земель. Поряд із маєтком знаходився глибокий колодязь із дуже смачною водою. Раніше біля криниці зупинялися ночувати чумаки, прямуючи з Криму до Чигирина та Київа. Ще Токівське – наш український Стоунхендж. Там збиралися на культові обряди багато різних народів. Місце зберегло свою первісність ще з часів мезозойської ери. Обросло різними повір’ями. Навіть чув, що жінки, які довго не можуть завагітніти, скупавшись у водах Токівського водоспаду, невдовзі стають мамами. Був там 2015-го на ОтаманФесті. Там є озеро з підвищеною радіоактивністю, у ньому не рекомедують купатися. Але я з друзями про це не знали і заборону порушили. Помітили тільки, що вода дуже прозора і в ній немає риби.

Могила Івана Сірка

(село Капулівка Нікопольського району на Дніпропетровщині)

Іван Сірко був найзнаменитішим і наймогутнішим козаком-характерником. Про нього складали пісні, що мені як музиканту особливо приємно. Його життя було героїчним, але непростим. І навіть після смерті його дух тривожили. Руйнуючи Чортомлицьку Січ, російські військові загони осквернили козацькі могили. Знищили і кам’яний хрест, який був на могилі Сірка. Лише 25 років потому запорожці на могилі отамана встановили камінь із написом, де помилково вказали датою смерті 4 травня 1680-го. Той насправді помер кілька місяців потому. Наприкінці ХІХ століття могила знаходилась серед дерев на городі селянина Мазая. Цю земельну ділянку історик Дмитро Яворницький придбав для музею імені О. Поля як одне із заповідних місць, пов’язаних з історією України.

Камянська січ

(с. Республіканець на Херсонщині)

Ввважаю це місцем відродження фенікса козацького духу. Січ збудували після поразки Мазепи під Полтавою. Це як нагадування, що найбільша перемога — це зібратися після провалу. Знайти в собі сили рухатися вперед.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *