“Зелений” спосіб життя вдома від панди WWF

Приведіть Ваш дім до ладу!

Переробляйте відходи
Переробляйте усі відходи, що не можуть бути повторно використані. Зверніться до місцевих природоохоронних установ та організацій для того, щоб дізнатися, що й де Ви можете переробляти.

Вимикайте електричні прибори

Вимикайте телевізори, відео, аудіо апаратуру та комп’ютери, якщо вони не використовуються. Ця техніка споживає 10-60% енергії навіть, якщо знаходиться в режимі «очікування». Використання подовжувача дозволить вимикати відеомагнітофон, телевізор та DVD програвач одночасно, без переведення апаратури в «режим очікування». Ще одна порада щодо того, як зберігати енергію. Не залишайте зарядний пристрій для мобільного телефону у розетці, якщо він не використовуються.

Використовуйте поновлювані джерела енергії

Переходьте на екологічно-безпечні «зелені» джерела енергопостачання. Зокрема ті, що використовують енергію сонця, води, вітру. Для того, щоб це зробити, зверніться до комунальних підприємств. Якщо вони не можуть запропонувати чисті джерела енергопостачання, зверніться до інших компаній.

Бережіть папір

По всьому світі кожного дня використовується 1 млн. тон паперу. Більша частина паперу використана марно та шкодить навколишньому середовищу. Намагайтеся менше використовувати папір, друкуйте чи пишіть з обох боків листа, збирайте використаний папір та паперові вироби, та здавайте у пункти прийому макулатури.Насолоджуйтесь сонцем
Перетворіть Ваш дім на чисту електростанцію, встановивши на даху сонячні панелі. Кошти, що Ви заощадите від використання альтернативного джерела енергопостачання, швидко покриють витрати на придбання обладнання. У певних місцевостях Ви навіть зможете продати надлишок енергії компанії-енергопостачальнику. Як варіант, можна розглянути можливість встановлення фотогальванічних елементів чи мініатюрної вітрової станції.

Будуючи чи модернізуючи оселю
Виберіть архітектора, що має досвід проектування «зелених» будинків. Сьогодні найбільш енергоефективні будинки використовують на 75% менше електроенергії ніж середньостатистичний будинок, що заощадить Вам значну суму грошей. Пам’ятайте, що набагато легше вирішити проблему енергоефективності на початковій стадії будівництва, ніж вирішувати її пізніше. У США запроваджено рейтингову систему «зелених» будівель „Лідерство екологічного енергодизайну”, що є визнаним стандартом під час будівництва, спорудження та експлуатації високопродуктивних «зелених» споруд.

Проведіть оцінку енергоефективності

Запросіть представників компаній аудиту для оцінки енергоефективності помешкання. Обов’язково врахуйте їх пропозиції. Якщо, наразі, комунальні підприємства не надають подібних послуг, залишіть запит на їх запровадження.

Захистіть Ваш дім

Заклейте щілини у вікнах та дверях, щоб захиститися від протягів. Взимку ж ці заходи дозволять зберегти тепло. Зупиніть втрату тепла, заповнивши щілини газетами, паралоном чи спеціальними ізоляційними матеріалами. Переконайтеся в тому, що стіни та стеля теж утеплені. Встановіть вікна з подвійними рамами для того, щоб в домі зберігалося більше тепла.

Унесені вітром
Коли залишаєте кімнату, вимикайте вентилятори в ванній. Якщо вони залишаться ввімкненими, то видують усе тепле повітря з оселі.

Безпечна фарба
Перефарбуйте свій дім, використовуючи латексну фарбу, замість фарби на масляній основі. Від підсихання латексної фарби в повітря надходить набагато менша кількість шкідливих речовин.

Ефективно використовуйте воду
Державна система водопостачання використовує велику кількість енергії для того, щоб очистити воду та розподілити її між господарствами. Зменшення обсягу використаної води, зокрема гарячої, дозволить зменшити викиди вуглекислого газу в атмосферу.

Закривайте кран

Нехай вода не тече, поки ви голитеся, чистите зуби чи миєте овочі. Ви можете використати воду після миття овочів для поливу домашніх рослин.

Щільно закривайте кран

Якщо з крану крапає вода з частотою 45 крапель на хвилину, то за місяць марно витече 1,000 літрів. Це еквівалентно 10 прийнятим ваннам на рік. Щільно закручуйте крани та переконайтеся, що вони дійсно вимкнені.

Мийтеся швидко
По-можливості швиденько станьте під душ замість того, щоб наповнювати ванну. Зробіть так, щоб температура була не вищою за 60°C (140°F). Чим нижча температура, тим менше енергії було використано. Заощадження води, використання насадок для душу, що регулюють потік води майже вдвічі скорочують обсяг її використання. Замість 10-18 літрів на хвилину використовується лише 5-7. За 10 років це 70,000 літрів економії!

Правильно змивайте унітаз
Збережіть воду, використовуючи унітази з двома кнопками для регулювання змивання.

Заощаджуйте на митті

Використовуйте пральну машину чи посудомийну машину лише при повному завантаженні. Використовуйте порошок, що розчиняється не утворюючи шкідливих сполук, що підходить для миття за низької температури. Дослідження доводять, що миття за температури 30°C (86°F) замість 40°C (104°F) дозволить у середньому на 40% зменшити енергоспоживання.

Не використовуйте сушку
Сучасні машини для сушки одягу споживають велику кількість енергії. Так звані «конденсовані» моделі без труби для вихлопу споживають ще більше. По можливості сушіть одяг на свіжому повітрі. Якщо це не можливо, то збільшіть кількість обертів віджиму для того, щоб мінімізувати час на сушіння. Такий спосіб сушки дозволяє в 20 разів зменшити обсяг використаної електроенергії.

Купуйте енергозберігаючу техніку
Якщо Ви плануєте придбати пральну машину, холодильник чи плиту, виберіть з того, що Ви можете собі дозволити, найбільш енергоефективну модель. Вона може бути трохи дорожчою за стандартну модель, проте зменшення рахунків за енергоспоживання покриє цю різницю. Високопродуктивний холодильник, наприклад, споживає приблизно 100 кВт на день, що в 10 разів менше стандартного рівня споживання електроенергії холодильниками у США та в 4 рази менше порівняно з Європейським Союзом. Для того, щоб дізнатися про найбільш енергоефективні прилади в Європі зайдіть на сайт www.topten.info.

Коли Ви кип’ятите воду

Використовуючи чайник, кип’ятіть рівно стільки води, скільки Вам потрібно. Це дозволить заощадити електроенергію та вода швидше закипить.

Вимикайте світло

Цілком очевидно – вимикайте світло, це заощадить електроенергію та зменшить Ваші рахунки!

Використовуйте енергозберігаючі лампочки

Замініть ті лампочки, що Ви найчастіше використовуєте на менші й флюорисцентні. Вони можуть коштувати дорожче за звичайні, проте в решті решт Ви збережете гроші, так як вони світять однаково, проте використовують лише 25% енергії, що споживають звичайні лампочки. Вони дозволять скоротити Ваші рахунки за електроенергію на 80% та працюватимуть у 8 разів довше.

Нехай на Вас працює світло

Чи звертали Ви увагу на те куди саме спрямовано світло? Якщо Ви оптимізуєте спрямованість світла в Вашому домі для того, щоб направити його туди, куди потрібно, то це дозволить не тільки на 50% скоротити рахунки за світло, але й в цілому покращити освітлення в будинку.

Не випускайте холод
Не залишайте двері холодильника відчиненими довше ніж це потрібно. Регулярно розморожуйте його та підтримуйте необхідну температуру. Переконайтеся в тому, що двері щільно прилягають та не пропускають повітря. Для того, щоб це перевірити, можна провести невеличкий експеримент. Візьміть аркуш паперу та закрийте двері холодильника таким чином, щоб половина аркушу залишилася в холодильнику. Після цього спробуйте витягнути аркуш. Якщо Вам це легко вдалося, то двері (петлі, ізоляція) холодильника потребують налаштування чи мають бути замінені.

Зменшіть температуру

Зменшіть температуру на батареї для того, щоб заощадити електроенергію. Часто-густо краще просто одягнути ще один светр, і це дозволить Вам зберегти гроші. Зменшивши температуру лише на 1 °C, Ви зможете заощадити 10% на рахунках.

Одягніть чохол
Помістіть бак для гарячої води у спеціальний чохол, щоб він не охолоджувався. Він коштуватиме копійки порівняно з тією сумою, що Ви заощадите.

Вчасно обслуговуйте техніку
Підтримуйте системи опалення та вентиляції в належному стані. Це дозволить підвищити їх ефективність, зменшуючи енерговитрати. Вчасно замінюйте відповідні фільтри.

Джерело : wwf.panda.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *