Для тих, хто має сумніви: на Хмельниччині перевели зерносушарку з газу на солому і отримали економію в 10 разів!

Насіннєвий завод «Агро-Форте» встановив унікальну зерносушарку на паливі, яке в 10 раз дешевше за газ.

На насіннєвому заводі компанії «Агро-Форте» (структурний підрозділ групи компаній «Зерносвіт»), що на Хмельниччині, працює єдина в Україні зерносушарка на соломі. Таке паливо обходиться майже в 10 разів дешевше, ніж природний газ.

Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.

До такого кроку на заводі, який сьогодні має потужність до 8 тонн/год., вдалися через дефіцит і подорожчання газу в Україні, розповів співвласник ГК «Зерносвіт» Олег Бабійчук в інтерв’ю виданню.

«Сушити зерно на нашій сушарці обходиться чи не в 10 разів дешевше, ніж на газі, – зауважив він. –  Нині по рентабельності в нас кукурудза перебуває на першому місці, оскільки раніше основні витрати були на її сушіння».

Зерносушарка розрахована на сушіння всіх видів зерна, її потужність становить 2,5 МВт, а обслуговує її один оператор.

«Конструктори заводу-виробника розробляли проект спільно з фахівцями нашого господарства, – зазначив співвласник ГК «Зерносвіт». – Звісно, аналогів такої зерносушарки на сьогодні в Україні не існує. Це –  наша ексклюзивна ідея».

«Використання соломи як палива в рази дешевше, ніж природного газу та дизельного палива, – наголосив Олег Бабійчук. – Таким чином, зерносушарка на соломі різних зернових культур (пшениця, овес, ріпак, соя, гречка тощо) – це зниження собівартості сушіння зерна та збільшення прибутку сільськогосподарських підприємств і елеваторів. Також для сушіння можна використати й інші відходи: лушпиння соняшнику, рису, гречки, а також відходи елеватора (зернове лушпиння, насіння бур’янів тощо)».

Довідка

ТОВ «Агро-Форте» вирощує насіння озимої та ярої пшениці, озимого ячменю, сої, гороху. Земельний банк господарства становить 2,5 тис. га. Посівний матеріал обробляють на власному насіннєвому заводі.

AgroTimes

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *