В Києві презентували посібник з енергоефективності

фото decentralization.gov.ua

Джерело decentralization.gov.ua

7 листопада у Києві відбувся Форум «Енергомодернізація адмінбудівель в Україні: практики та виклики», в рамках якого було презентовано посібник «Кращі практики та поради щодо створення енергоефективних ЦНАП в ОТГ» (ЗАВАНТАЖИТИ), розроблений провідними українськими та шведськими експертами Програми «U-LEAD з Європою».

Посібник створено з метою підвищення обізнаності мешканців громад про сучасні технології та енергоефективні підходи, що сприяють сталому розвитку. На основі релевантних для України практик впровадження енергоефективних технологій у муніципалітетах Швеції та успішних прикладів українських громад, посібник пояснює основні принципи енергоефективності, дає практичні поради та узагальнює нормативно-технічну базу щодо модернізації та будівництва ЦНАП та інших громадських будівель.

Наталія Старостенко, керівник сектору місцевого розвитку Представництва Європейського Союзу в Україні, привітала учасників та зазначила: «Завдяки реформі децентралізації, яка успішно впроваджується в Україні останні роки, покращилось життя мільйонів українців. ЄС підтримує реформу в рамках Програми «U-LEAD з Європою», що фінансується ЄС та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. З 2016 року U-LEAD підтримує створення належних ЦНАП в громадах. Важливо забезпечити сталий розвиток таких нових установ та інфраструктури в громадах, а також ефективне використання людських, фінансових та енергетичних ресурсів. Ми сподіваємось, що цей Посібник надасть громадам практичні інструменти для підвищення інноваційного потенціалу, створення енергоефективних громадських будівель, які приведуть до сталого зростання та розвитку».

Олександр Бойкул, Керівник експертної групи енергозбереження, Директорату енергоефективності, Міністерства розвитку громад та територій взяв участь у панельній дискусії щодо державної стратегії енергоефективності.  «З липня 2019 року сертифікація енергоефективності визначених категорій бюджетних будівель обов’язкова. Безумовно, багатьом органам місцевого самоврядування зараз потрібна фахова допомога у впровадженні енергоефективного підходу під час планування будівництва та термомодернізації будівель. Ми раді, що за підтримки міжнародних донорів в Україні з’являються посібники, які містять фахові поради та приклади мінімізації енергетичних витрат за допомогою різних інструментів. Дякуємо Програмі «U-LEAD з Європою» за увагу до питання енергоефективності громадських будівель загалом і ЦНАПів зокрема. Особливо важливою така просвітницька робота є з огляду на плани Мінрегіону щодо розроблення Національного плану збільшення кількості будівель з майже нульовим споживанням енергії, Стратегії термореновації будівель, інших актів, спрямованих на скорочення споживання енергії в адмінбудівлях та забезпечення їх показової ролі в цьому напрямку», зазначив Олександр Бойкул.

Разом із Посібником на Форумі був презентований онлайн-калькулятор енергоефективності адмінбудівель. Це інструмент, завдяки якому громада може розрахувати рівень енергоефективності ЦНАП та інших адмінбудівель, а також дізнатися про заходи, які допоможуть заощадити витрати на утримання таких будівель без шкоди для комфорту відвідувачів. Калькулятор доступний за посиланням: https://tsnap.ulead.org.ua/energy/

Сусанна Делланс, Програмний директор «U-LEAD з Європою» від Sida зазначила: «Я дуже рада, що співпраця шведських та українських експертів стала основою для створення спільного Посібника, який надає зрозумілі рекомендації громадам щодо створення енергоефективних ЦНАП та інших адмінбудівель. Я впевнена, що кожна громада знайде у посібнику корисні поради, які допоможуть мінімізувати витрати енергії та заощадити бюджетні кошти».

Під час Форуму «Енергомодернізація адмінбудівель в Україні» учасники обговорили державні стратегії модернізації адмінбудівель, можливості співпраці між громадами та громадським сектором у сфері зелених технологій, а також дізналися про кращі практики впровадження енергоефективних технологій у Швеції та в українських громадах.

У заході взяли участь Сергій Нагорняк, Голова підкомітету ВРУ з питань енергозбереження та енергоефективності, Юлія Головатюк-Унгуряну, Голова Фонду енергоефективності України, Антон Зоркін, керівник напряму «Енергетика» Офісу ефективного регулювання BRDO, Ірина Федоренко, інвестиційний радник Міжнародної фінансової ініціативи NEFCO, Святослав Павлюк, голова Асоціації «Енергоефективні міста України» та інші експерти. Спеціально для участі у Форумі в Україну завітав Пер-Ерік Нільсен, виконавчий директор компанії CIT Energy Management, місто Готеборг, Швеція.

Нагадаємо, що всі посібники Програми доступні на сайті напряму з покращення якості надання адмінпослуг для населення: https://tsnap.ulead.org.ua/library.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *