Стародавні птахи були схожі один на одного – вчені

Біологи побудували статистичну модель, яку поширили на знайдені викопні останки птахів, і таким способом вивчили біорізноманіття стародавніх птахів.

Вчені з Чикаго дійшли висновку, що фауна древніх птахів була досить мізерною: у ній були відсутні великі й водоплавні птахи, передає Lenta.ru.   Біологи досліджували знайдені в Китаї скам’янілості групи птахів, що жили в крейдовому періоді близько 125 мільйонів років тому. У цей час, як вважають вчені, почали з’являтися перші такі тварини. Скам’янілості птахів добре збереглися, оскільки тварини, ймовірно, були живцем поховані виверженням вулкана, що діяв мільйони років тому на місці розкопок.

Знахідка вчених дозволяє відновити зовнішній вигляд птахів. Далі, використовуючи інформацію про фізичні характеристики 1400 сучасних птахів з колекції Музею природної історії Філда в Чикаго і спосіб їхнього життя, дієту і середовище існування, біологи побудували статистичну модель, яку поширили на знайдені викопні останки птахів, і таким способом вивчили біорізноманіття стародавніх птахів.

Наприклад, згідно із такою точкою зору, довгі ноги у птахів можуть свідчити на користь того, що тварини часто переміщалися у воді, а за формою дзьоба визначався раціон.   Свідченням того, що запропонований вченими метод кореляції між фізичною будовою птахів і способом їхнього життя працює, є дослідження вмісту шлунка птахів, в яких фахівцям вдалося виявити залишки їжі, які підтверджують побудовану біологами статистичну модель. Вчені вважають, що причиною низького біорізноманіття стародавніх птахів є не тільки нестача екологічних ніш, що виникла через конкуренцію з вимерлими літаючими рептиліями, але й початок еволюції птахів як класу, що не дозволяє останнім швидко досягти різноманітності.

Дослідження біологів дозволяє краще зрозуміти, яким чином порівняно вузькоспеціалізована група тварин диверсифікувалась і досягла великого розквіту протягом багатьох років еволюції.

Дослідження вчених опубліковано в журналі Proceedings of the Royal Society, коротко з ним можна ознайомитися на сайті Phys.org.
Читайте більше тут: expres.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *