Якщо глобальне потепління перевищить 2 градуси, 25 % Землі стануть «безводними»

Про це написали ukr.media:

Більше чверті поверхні планети стане значно сухіше, якщо глобальне потепління перевищить 2 градуси Цельсія, повідомляє нове дослідження, передає Ukr.Media. Такі зміни стануть причиною підвищеної загрози посухи і лісових пожеж. Але обмеження глобального потепління 1,5 градусами Цельсія може значно скоротити частку поверхні Землі, яка зазнає такі зміни.

Безводие — міра для сухості поверхні Землі, яка вираховується на основі обсягу опадів і випаровування. Безводие — серйозна загроза, так як може критично вплинути на сільське господарство, якість води та біорізноманіття. Воно може також призвести до більшої кількості посух і лісових пожеж, схожих на ті, що зараз вирують по Каліфорнії.

Дослідницька команда вивчила прогнози 27 глобальних кліматичних моделей, щоб визначити області, де безводие значно змінить клімат, якщо глобальна температура підніметься на 1,5 та 2 градуси вище доіндустріального рівня.

Дослідження передбачає, що безводнення наступить на 20-30 % поверхні планети, коли приріст середньої глобальної температури досягне 2 градусів Цельсія. Але дві третини постраждалих регіонів можуть уникнути значного зневоднення, якщо потепління буде обмежено 1,5 градуса Цельсія.

Світ вже потеплішало на 1 градус. Але зниження викидів парникових газів в атмосферу, щоб стримати глобальне потепління нижче 1,5-2 градусів Цельсія, зменшить ймовірність значного безводия, яке проявляється в багатьох частинах світу.

Сила посух збільшувалася по всьому Середземномор’ю, на півдні Африки і на східному узбережжі Австралії протягом XX століття. Полузасушливі регіони Мексики, Бразилії, Південної Африки і Австралії в якийсь період часу зіткнулися з опустелюванням.

Регіони світу, які отримають найбільше переваг, якщо підйом температури стримати 1,5 градуси — Південно-Східна Азія, Південна Європа, Південна Африка, Центральна Америка і Південна Австралія, де сьогодні проживає понад 20 % населення планети.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *