Фабрика генів: вчені визначили причину всього біорізноманіття на Землі

geny_klityna_5896

Джерело: zik.ua

Група вчених виявили, що незвичайні гігантські віруси, знайдені п’ять років тому, можуть виявитися «фабрикою генів». У цих вірусах випадковим чином формуються гени, які раніше не зустрічалися у жодному живому організмі. На думку дослідників, таке виробництво генів може бути основою для мутацій інших організмів і як наслідок – всього біорізноманіття.

Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Communications, передає «Индикатор».

У 2013 році були відкриті віруси нового типу, названі Pandoravirus. Це найбільші зі всіх відомих вірусів, їхні розміри порівнянні з розмірами бактерій (у середньому бактерія займає близько мікрометра в довжину або ширину, а віруси, як правило, в десятки разів менше). Ще одна дивна властивість – надзвичайно складний геном, який навіть перевершує за розмірами геном деяких організмів. Французькі вчені знайшли ще три нових представники роду Pandoravirus і припустили, яку роль вони виконують у природі.

На думку вчених, гігантські віруси можуть бути свого роду «фабрикою генів». На цю думку дослідників наштовхнули їхні незвичайні властивості. По-перше, у відкритих видів геноми збігалися всього наполовину, проте зазвичай представники одного роду поділяють набагато більшу частку генів. По-друге, в їхній ДНК багато генів, що кодують білки, аналогів яким немає у жодного відомого живого організму – їх називають «генами-сиротами». Причому ці гени для різних видів вірусів Pandoravirus різні, а, отже, з’являлися вони не від одного спільного предка.

Дослідники вивчили геном вірусів за допомогою методів біоінформатики. Виявилося, що «гени-сироти» дуже схожі за властивостями на ті ділянки геному, які взагалі не кодують жодний білок. Звідси вчені зробили висновок, що вони з’являються випадковим чином саме із цих областей геному. В результаті у різних представників роду виникають унікальні гени, що не зустрічаються в інших організмів.

На думку вчених, таке випадкове виробництво генів може становити основу для мутацій інших організмів і як наслідок – всього біорізноманіття.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *