У запорізькому селі за кошти ООН збудували фабрику з виробництва солом’яних брикетів

briket_2

У селі Кінські Роздори Запорізької області збудували фабрику з виробництва солом’яних брикетів.

Проект реалізували у рамках програми ЄС/ПРООН з розвитку сільської місцевості, передає kp.ua.

Селяни розробили бізнес-план, організували кооператив, зібрали трохи грошей і звернулися в офіційне представництво організації у Запорізькій області. Як результат, на проект було виділено 80% від потрібної суми в рамках програми ЄС/ПРООН. Всього ж на запуск брикетного виробництва у Кінських Роздорах пішло близько 750 тис. гривень.

«Ми допомагаємо створювати робочі місця у сільській місцевості, яка більше 20 років перебувала в занепаді, – пояснюють представники програми. – Такі кооперативи стануть поштовхом у розвитку українських сіл».
Лінія з виробництва солом’яних пелет вмістилася у невеликому одноповерховому будинку. Біля входу лежать акуратно складені тюки соломи, а в кутку біля вікна стоїть сам агрегат.

Зараз фабрика щогодини виготовляє по 250-300 кілограмів паливних брикетів, забезпечуючи роботою більше сотні селян. Брикети формують компактні, щоб помістилися у будь-який котел, піч або камін. В середньому одне «поліно» діаметром 15 сантиметрів важить 400 грамів.

За словами фахівців, два кілограми таких брикетів замінюють куб газу. «Багато людей переходять на котли, які працюють на твердому або біопаливі, – говорить директор кооперативу Володимир Порохня. – При цьому солом’яні брикети при спалюванні не видать їдкого диму, смогу, гарі, тому не треба часто чистити комин».

Масове виробництво брикетів у Кінських Роздорах планують запустити після збору нового врожаю. У перспективі біопаливо мають намір виготовляти з лушпиння соняшника, стебел бур’янів та сухих гілок – підуть в хід навіть викинуті новорічні ялинки, сподіваться у кооперативі.

«У сільських будинках переважає пічне опалення, – розповідає місцева жителька Ольга Коваленко. – Але зараз люди масово відмовляються від твердого палива не тільки в Кінських Роздорах, але й у сусідніх селах – Чапаєвці, Лозовому, Магедовому. Брикетами топити набагато зручніше – вистачає 5-6 «полінець» для топки, до того ж немає сміття».

Опалення біобрикетами має й свої мінуси – потрібно частіше заглядати в котел, тому що солома згорає швидше за вугілля, і мати велике та сухе приміщення для зберігання. За словами фахівців, брикетів, тонна яких обійдеться у близько 1400 гривень, потрібно на 25% більше, ніж вугілля, тонна якого сьогодні коштує близько 4 тисяч гривень.

http://ecotown.com.ua/news/U-zaporizkomu-seli-za-koshty-OON-zbuduvaly-fabryku-z-vyrobnytstva-solom-yanykh-bryketiv-/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *