У двох львівських школах облаштують сади

sad-890x395

Цього року в двох школах Львова облаштують урбан-сади.

Про це розповіли співорганізатори міських садів під час прес-конференції сьогодні, повідомляє кореспондент Leopolis.news.

Співзасновник дизайн-бюро Сергій Гощицький розповів, що його разом із колегами проектує простір у середній школі Львова №69.

«Плануємо, щоб діти у цій школі мали власний еко-город. Він буде розміщений у спеціальних дерев’яних коробах. Можливо, щороку культури, які ростимуть на цьому городі ми змінюватимемо. Там буде також спеціальне місце для проведення уроків на вулиці. Справа в тому, що у нас територія біля шкіл – це переважно пустирі, де росте якась трава чи, як максимум, кілька чорнобривців. Діти не можуть вчитись на вулиці в таких умовах», – розповів дизайнер.

Він додав, що екологічні простори планують робити у різних школах Львова.

«Ми пропонуємо створити комфортний простір із красивими клумбами, лавками. Ба більше, часто із території шкіл щось крадуть, тому лавки ми робимо із габіонів. Габіон, як відомо, – це «корзини», наповнені каменем. Чому це добре? Бо таку лавку важко вкрасти – вона важитиме понад 600 кг, а її вартість не більша, ніж металевої лавки, і ще вона дуже красиво виглядає», – пояснив Сергій Гощицький.

За його словами, рослини для урбан-саду в школі також вибиратимуть нетипові.

«У наших школах зазвичай садили тую, яка, коли старіє, виглядає жахливо. У 69-ій школі, де ми робитимемо міський сад, росте алича, яку діти не їдять і, яка в кінці літа перетворюється на домівку ос і мух, а це небезпечно для дітей. Тому садитимемо красиві квітучі рослини, щоб був сад вічного цвітіння. А якщо плодові дерева, то смачні, щоб діти їх їли. Пропонуємо посадити кілька магнолій», – зазначив дизайнер.

Міський сад у школі облаштовуватимуть учні, їхні батьки, вчителі, дизайнери. Роботи розпочнуть вже в кінці квітня.

Керівник ГО «Львівський Клуб Органічного Землеробства і Пермакультури» Тетяна Чучко додала, що до їхньої організації звернулась ЗОШ №23, яка має 2 га території, яку потрібно належно облаштувати.

«Ця територія виглядає жахливо. Дітям нема куди вийти, бо там довкола болото. Ініціатива облаштування території йшла від батьків та дітей. Вони розробили екологічний проект і отримали кошти із міської ради. Тепер ми допомагаємо їм зробити дизайн території біля школи. Коли ми досліджували пришкільну територію, побачили, що там можна зробити неймовірні речі. Маємо завдання, щоб після проведення робіт деякі уроки можна було проводити на вулиці, бо вивчення природи на природі – це логічно та правильно», – сказала Тетяна Чучко.

Нагадаємо, 1 та 2 квітня у Львові відбудеться захід «Урбан-сади».

Леся БУРБАН, Leopolis.news  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *