Утилізація техніки. Досвід Польщі

У Польщі телевізори та холодильники безкоштовно забирають на утилізацію спеціалізовані підприємства.

Той, хто привозить застарілу побутову техніку до пункту прийому самотужки, отримує спеціальну наліпку-заохочення, розповідає ecotown.com.ua з посиланням на  ТСН.ua.

“За кожну викинуту річ даємо купон, який можна передати школі, де вчиться ваша дитина, – накопичені бонуси навчальний заклад обміняє на необхідну оргтехніку”, – пояснюють у фірмі “Електроеко”, яка займається збором і переробкою електронного сміття.

З пункту прийому, яких у “Електроеко” 19, техніка потрапляє на завод. Найнебезпечнішою вважається переробка холодильників, з яких вилучають 4 види вторинної сировини. Дороговартісний процес переробки підприємство компенсує за рахунок продажу вторинної сировини та коштів, які сплачують виробники електротехніки.

“Електроеко” звітує перед кожним виробником електротехніки про кількість побутових приладів, які потрапили на «розумну» переробку.

“Сьогодні ми повинні зібрати 40% від обсягу продаж нової техніки, а до 2021 року цей показник мусить сягати 65%, – пояснюють на підприємстві. – Тобто якщо виробник в середньому відправляє на ринок 100 одиниць техніки, ми маємо 65 штук від його імені забрати”.

Якщо встановлений відсоток не досягається, виробник платить штраф, який значно перевищує усі затрати на переробку електросміття, підкреслюють у “Електроеко”.

За останні 10 років Польща зробила важливі кроки у сфері утилізації небезпечних відходів: привела законодавство у відповідність до норм ЄС, запровадила невідворотне покарання – приміром, за телевізор, який знайдуть на смітнику, власнику доведеться заплатити штраф у розмірі 33,5 тис. гривень.

Як результат, сьогодні 60% поляків усвідомлюють необхідність «розумної» утилізації електронних відходів.

«Нам ще далеко до скандинавів, – нарікають в “Електроеко”. – В Осло працює один пунк прийому побутової техніки, а поляк не поїде через все місто заради утилізації”.

Аби сталися суттєві ментальні зрушення наразі у Польщі невтомно працює 9 підприємств-утилізаторів електронних відходів, які витрачають 5% прибутків на спеціальні екозаняття у школі, промо-кампанії та популяризацію ресайклінгу.

Натомість в Україні складно віддати на утилізацію телевізор, який містить небезпечні для здоров’я і життя людини метали: барій, стронцій, свинець. Лише київське підприємство “Екологічна лабораторія” готове прийняти габаритну побутову техніку безкоштовно. 99% техніки потрапляє на завод від приватних підприємств або бюджетних установ, які зобов’язані звітувати про утилізацію оргтехніки. Прості ж українці до “Екологічної лабораторії” заходять дуже рідко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *