Степи України – наша слава і біль: візит центр Комишувахи отримав обладнання від громадської організації “Екомаг”

_dsc0064

Цієї суботи в село Комишуваха, що є частиною Краматорського регіонального ландшафтного парку (Донецька область) завітали представники громадської організації «Екомаг». Метою приїзду була передача обладнання необхідного для функціонування візит центру. Ноутбук, проектор, лісову камеру, ранцеві вогнегасники та інформаційні стовпчики були придбані в рамках проекту «Відновлення степового ландшафту з виходом крейди в інтересах громад, що постраждали під час проведення антитерористичної операції » . Проект триває за підтримки Програми малих грантів Глобального екологічного фонду, що впроваджується Програмою розвитку ООН .

_dsc0003

_dsc0019

Степовий регіон, будучи найбільш розораною частиною України, має дуже невелику частку земель, які досі зберегли природні екосистеми, але попри те, що таких ділянок лишилося катастрофічно мало, вони все ще не внесені під охорону природно –заповідного фонду України. Головною і невід’ємною складовою будь-якого ландшафту є тварини та рослини, які зумовлюють зональну своєрідність регіону, багато з них вже занесені до Червоної книги України. На жаль, в нашій країні області степової зони мають найнижчі показники заповідності. Якщо нічого не робити, ми поступово будемо втрачати те, що втратити не маємо права. Крім антропогенної деформації довкілля (залісення, орання земель, випас худоби, засмічення територій та ін), природа  зазнала великої шкоди в наслідок воєнного конфлікту: вибухи, пожежі, переміщення значних мас людей та воєнної техніки. Завдяки проекту з відновлення степового ландшафту, активісти отримають можливість вести просвітницьку діяльність, яка безумовно є першим кроком до обізнаності населення: наразі багато людей ще не знають про те, що степ, до якого так звикли мешканці Сходу України, вже набагато менший, ніж «безкрайній», а воронка від вибуху це набагато більше, ніж дірка в землі.

_dsc0056

d615cc3d7286f0e432109568add9ebc78d57db0a8e36c85d3bpimgpsh_fullsize_distr

_dsc0034
Якщо подивитесь на фото, то поряд із напівзруйнованим будинком ( доречи, колишньою садибою поміщика Бантишева XIX ст ) , під старим дубом стоїть нова компактна будівля, це і є візит центр. 22 жовтня там зібралася чимала компанія – школярі з регіональних шкіл, вчені та волонтери з Київа, Харкова, та навіть Німеччини. Дякуємо Олексію Василюку (еколог міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» ) за змістовну лекцію про сьогоденні екологічні проблеми регіону та можливі шляхи їх зменшення. Також були поширені друковані матеріали на вищевказану тематику. Після цікавої бесіди всі відправилися на екскурсію ділянкою ландшафтного парку. Навіть в холодну пору року там є що подивитися – запашний ліс, озеро з лебедями , олені, кабани, що живуть за парканчиком на території парку. Навіть знайшли пару їстівних грибів, що сховалися під візерунком опалого листя.
До речі, Краматорський ландшафтний парк має загальну територію 1738,82 га та складається з чотирьох відокремлених ділянок, кожна з яких є складовою частиною єдиного природного комплексу, але при цьому по-своєму унікальна. Лише уявіть, на цій території одночасно існують: ділянки цілинного степу, мальовничі оголення крейдяних відкладень, заповідні лісові масиви ( там і проходила наша екскурсія), та посадки сосен на степових пагорбах!

_dsc0050

_dsc0047

_dsc0068

_dsc0080
В кінці прогулянки учасники заходу урочисто вкопали перший інформаційний стовпчик, як символ дбалого ставлення до природи. Після чого все повернулися до візит центру на чаювання. Сподіваємося, що стіни тепер вже теплого візит центру зустрінуть ще велику кількість гостей дружніх до навколишнього середовища.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *