Сонячні електростанції та «зелений тариф».

изображение_viber_2019-06-07_19-48-50

Джерело: life.ko.net.ua

Сонячні батареї перетворюють енергію сонця в електрику. Цей простий, на перший погляд алгоритм стає можливим завдяки посередництву важливого мінералу – кремнію. Кремній – один з найпоширеніших земельних елементів, а це означає, що його видобуток, і запаси вкрай благотворно впливають на собівартість сонячних батарей. І не менш важливо, таке джерело енергії є вкрай надійним.

Життєвий цикл сонячних панелей у середньому становить 25–30 років. Отже, після підключення власної сонячної електростанції ви зменшите витрати на електроенергію протягом цього періоду. Приблизна сума, яку можна заощадити за два-три десятиліття за рахунок енергії сонця, розраховується для кожного будинку індивідуально.

Серед безлічі переваг установлення сонячної електростанції на сайті Solar Technology на першому місці розмістили енергетичну незалежність. Традиційно більшість людей залежить від комунальників. У разі, коли у вас є сонячна станція з накопичувачем енергії, ви можете отримувати електроенергію в надзвичайних ситуаціях, навіть якщо живете в місці з ненадійною електромережею.

Традиційна система енергопостачання також обмежує людей, які хочуть жити подалі від міської суєти. А от сонячна станція може генерувати енергію там, де було б занадто дорого прокладати лінії електропередач. Це звільняє від повного контролю над тим, де і як ви робите енергію. Зі зростанням цін на електроенергію також приємно оплачувати фіксовану ставку протягом кількох наступних десятиліть.

Часткова або повна відсутність рахунків за електрику. Залежно від потужності сонячної станції ви можете частково або повністю покрити витрати на електрику. Навіть якщо візьмете кредит на покупку сонячної станції, то все одно будете насолоджуватися зниженими витратами.

Станція – вигідна інвестиція. Ваші інвестиції в сонячну енергію принесуть прибуток у довгостроковій перспективі. У середньому ви окупите свою станцію через 5–6 років, залежно від індивідуальних особливостей системи. Крім того, з часом почнете отримувати прибуток.

Припустимо, ви оформили «зелений тариф» у 2019 році. Енергоспоживання вашого будинку – 200 кВт⋅ч / міс., а потужність станції – 30 кВт. У середньому щорічний дохід – близько 5 000 $, тож за 11 років сума становитиме приблизно 55 000 $. Ваш прибуток залежатиме від вартості електростанції, яка розраховується індивідуально.

Низькі експлуатаційні витрати. Сонячні станції, особливо домашні, практично не вимагають технічного обслуговування. Кілька разів на рік треба очищувати модулі. Зазвичай інвертор замінюють принаймні один раз протягом усього терміну служби станції, оскільки на цей прилад, як правило, дається гарантія на 10 років. В іншому ж електростанції стабільно служать у середньому 25 років. Але більшість із них працюють набагато довше.

З автономними станціями трохи складніше, тому що вони включають акумулятори, які часто вимагають регулярного технічного обслуговування. Зокрема свинцево-кислотні батареї (найдешевший із доступних варіантів) повинні постійно перевірятися й поповнюватися водою, щоб забезпечити їхню нормальну роботу. Однак для установки системи, прив’язаної до сітки, батареї не обов’язкові. Тому перевіряти її на предмет технічного обслуговування або заміни доводиться не часто.

Серед недоліків варто відзначити дорогу вартість приватної сонячної електростанції. Вона підходить не для всіх конструкцій даху, і в разі переїзду ви зіштовхнетеся з труднощами. І ще одне – малі заощадження за малого споживання.

Разом з тим варто враховувати й інші моменти, що впливають на накопичення енергії сонячними панелями. По-перше, сонце світить не завжди, а тому в похмурі дні вироблення енергії набагато менше, що може стати проблемою для малопотужних батарей. Втім, якщо в системі є акумулятори,то зміна погоди не завдадуть особливої шкоди.

По-друге, якщо сонячні модулі мають низьку продуктивність і потужність, то термін їх окупності буде завеликим, що невигідно і не раціонально. А тому краще спочатку встановлювати такі батареї, які дозволять отримувати безкоштовну енергією і продавати електрику державі по зеленому тарифу.

Нам удалося поспілкуватися з власником домашньої електростанції Михайлом Глушком. Чоловік має сонячні панелі на даху свого будинку вже майже 7 років. Замовив їх аж із Чернігова, адже тоді на Закарпатті ще не було підприємств, які б займалися їхнім установленням. Тож сонячна електростанція з потужністю в 10 кВт обійшлася Михайлу майже у 12 тисяч доларів. І за його підрахунками, окупилася зовсім нещодавно, але її переваги перекрили такі великі фінансові витрати.

Михайло також наголошує, що основний прибуток від використання «зеленого тарифу» припадає на весняно-літній період. Крім того, чоловік обладнав станцію акумуляторами та зробив свою оселю незалежною від будь-яких відключень і перебоїв у роботі електромережі.

Трохи про «зелений тариф». Це механізм, що стимулює використання поновлюваних джерел енергії. Ви встановлюєте сонячну електростанцію й укладаєте договір з державою, за яким вона зобов’язана купувати у вас надлишок виробленої енергії в 4–5 разів дорожче, ніж тарифи споживання. Таким чином, за цей час вартість обладнання повністю окупається, а далі – чистий дохід.

В Україні «зелений тариф» працює з 2009 року. Чим більше пропозицій, тим менший попит, тому тарифи з кожним роком знижуються. Чим раніше ви підключилися до програми, тим вищий ваш фіксований тариф.

Ставки для приватних сонячних електростанцій (за 1 кВт * год) :

· 0,183 євро, якщо станція підключена у 2017–2019 роках,

· 0,164 євро, якщо станція підключена у 2020–2024 роках,

· 0,146 євро, якщо станція підключена у 2025–2029 роках.

Обов’язковою умовою продажу електроенергії за «зеленим тарифом» є наявність власної сонячної електростанції з піковою потужністю до 50 кВт у межах приватного домогосподарства, якщо сонячні панелі розміщені на дахах та фасадах будівель або інших капітальних споруд. Далі її необхідно підключити до спеціального вузла розподілу та обліку енергії (окремо враховується споживання електрики домогосподарством і кількість «зайвої» енергії, котра віддається в загальну електромережу) й укласти договір користування електроенергією відповідної потужності з місцевою службою електромереж.

Закон зобов’язує місцеві енергорозподільчі компанії (ОблЕнерго та РЕМи) укладати угоди на таких умовах: за підсумками звітного періоду (місяць) розраховується різниця між обсягами виробленої та використаної приватною особою електроенергії. Якщо у власника сонячної електростанції утворилися надлишки кіловат, держава зобов’язана їх оплатити. Якщо ж домогосподарство спожило більше електрики, ніж виробило, різниця оплачується фізичною особою за звичайними тарифами на електроенергію, встановленими в регіоні його проживання.

Зважаючи на всі переваги та недоліки сонячних електростанцій, ми можемо констатувати, що ця технологія точно має майбутнє.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *