Скільки Україна витрачає на покращення екологічної ситуації? Занадто мало

Energy-Efficiency

Источник: www.epravda.com.ua

Країни ЄС витрачають на захист довкілля 2% ВВП. В бюджеті України на відповідні цілі передбачається вдесятеро менше, але і ці кошти витрачаються неефективно.

За законом про державний бюджет на 2020 рік, усього на охорону природи планують витратити близько 8 млрд грн. Це 0,2% ВВП України. Для порівняння: держави-члени ЄС у 2018 році на захист довкілля витратили майже 2% ВВП.

З року в рік структура та склад видатків майже не змінюються. Основні видатки — це охорона та використання природних ресурсів, ліквідація забруднень, збереження заповідного фонду, утилізація відходів, наукові дослідження.

Фокусом цієї статті є питання навколишнього середовища у державному бюджеті. Хоча в абсолютних величинах видатки зростають, ці кошти “з’їдає” інфляція. У середньому зведений бюджет на охорону природи становить близько 0,3% ВВП.

Видатки бюджету на охорону навколишнього середовища, млн грн

 

ДЖЕРЕЛО: ЗВІТИ ДЕРЖАВНОГО КАЗНАЧЕЙСТВА. НА ГРАФІКУ НАВЕДЕНА КЛАСИФІКАЦІЯ ЗА ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ОЗНАКОЮ (У ДЕРЖАВНОМУ БЮДЖЕТІ УТИЛІЗАЦІЯ ВІДХОДІВ ТА ЛІКВІДАЦІЯ ЗАБРУДНЕНЬ СТОСУЄТЬСЯ ПОДОЛАННЯ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ)

Видатками на екологію з державного бюджету у 2020 році опікуватиметься Міністерство енергетики та захисту довкілля. Його річний бюджет — 16,1 млрд грн, що становить 1,4% від загальної суми видатків бюджету та 0,4% ВВП. Однак це кошти не лише на захист навколишнього середовища.

До бюджету нового міністерства “перекочували” витрати колишнього Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Серед найбільших витрат об’єднаного міністерства — управління водними ресурсами, реструктуризація вугільної галузі та подолання наслідків Чорнобильської

Оскільки не всі бюджетні програми на 2020 рік є у вільному доступі, більшість аналізу зроблено на основі бюджетних програм 2019 року.

прочитати статью повністю можна за посиланням https://www.epravda.com.ua/publications/2020/01/21/656053/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *