Прийняття законопроекту щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел – конкретний крок до заміщення газу

На поточному пленарному тижні Верховною Радою України розглядатиметься законопроект реєстр. № 4334 від 30.03.2016 «Про внесення змін до Закону України «Про теплопостачання» щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії».
Держенергоефективності закликає усіх патріотично налаштованих представників Парламенту схвалити його. Адже його прийняття є важливим не тільки для виробників теплової енергії з альтернативних джерел, але й для усіх, без винятку, органів місцевого самоврядування, громад та країни в цілому. Це крок до заміщення газу місцевими видами палива, зменшення тарифів на тепло та соціально-економічного розвитку регіонів.
Зазначений законопроект розроблено народними депутатами України О. Домбровським, В. Мельниченком, О. Рябчиним, М. Єфімовим, Н. Кацер-Бучковською, О. Лівіком, Д. Макар’яном, Ю. Чижмарем, Л. Підлісецьким, В. Гудзенком, В. Галасюком, І. Рибаком спільно з Держенергоефективності, Біоенергетичною асоціацією України, Українською асоціацією відновлюваної енергетики та іншими громадськими організаціями.
Десятки нарад, нескінченна кількість правок, обговорень і зауважень – це шлях до розробки справді дієвого і необхідного Закону.
Жоден семінар, конференція чи круглий стіл, які проводилися протягом 2016 року на тему теплоенергетики з альтернативних джерел енергії, не обійшлися без презентації законопроекту 4334.
Законопроект створює підґрунтя для стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел та дає гарантії повернення вітчизняному та зарубіжному інвестору вкладених інвестицій у виробництво теплової енергії без використання газу, зокрема шляхом:
встановлення тарифів на теплову енергію, що виробляється з відновлюваних джерел на рівні 90% від діючого тарифу на тепло з газу для потреб бюджетних установ та населення;
передачі повноважень щодо встановлення тарифів та ліцензування діяльності з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії, що виробляється з використанням альтернативних джерел, місцевим органам влади.
Законопроект № 4334 підтримано авторитетними європейськими організаціями (USAID, NEFCO, Європейсько-українське енергетичне агентство, Датське енергетичне агентство), профільними асоціаціями України (Біоенергетична асоціація України, Асоціація міст України, Український союз промисловців та підприємців, Український пелетний союз, Українська асоціація відновлюваної енергетики), громадськими організаціями (ВГО «Клуб мерів», ГО «Енергійна країна», Громадська рада при Держенергоефективності) та місцевими органами влади.
Прийняття проекту Закону України № 4334 є першим кроком до створення конкурентного ринку виробництва теплової енергії в Україні із залученням досвіду країн ЄС. Так, Литва протягом 5 останніх років досягла значних успіхів у цьому напрямку: щорічно зменшуються ціни на теплову енергію, частка альтернативних джерел у виробництві теплової енергії збільшилась з 22% у 2011 році до 54% у 2015 році.
Крім того, його прийняття дасть можливість створити 25 тисяч нових робочих місць, сотні нових підприємств малого та середнього бізнесу, щорічно скорочувати імпорт газу на понад 3 млрд м3 та дозволить залишити у економіці держави щонайменше 575 млн доларів на рік.
З презентаційними матеріалами можна ознайомитися за посиланням: http://saee.gov.ua/sites/default/files/DraftLaw_Ukraine_4334.pdf.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *