На порозі катастрофи: Бразилія відкрила доступ до величезних територій в Амазонії для видобутку корисних копалин

cache_447617241_9689b69ba0

Влада Бразилії відкрила близько 15 тис. кв. км в Амазонії для видобутку корисних копалин, оскільки, згідно з попередніми дослідженнями, ці території в штатах Амапа і Пара можуть мати у своєму розпорядженні значні запаси золота, міді та інших мінералів, пише бразильська O Globo.

У 1984 році на цих землях було створено заповідник площею 46,5 тис. кв. км., але уряд прийняв рішення його скасувати, залишивши охоронний статус лише для дев’яти порівняно невеликих ділянок – в основному там, де проживає корінне населення. Разом з тим, гірничорудні роботи будуть дозволені приблизно на третині території.

Екологи назвали закриття заповідника справжньою катастрофою і дорікнули уряд в тому, що він не виніс це питання на публічне обговорення, повідомляє CNBC. Освоєння родовищ в цьому регіоні “призведе до демографічного вибуху, збезлісення, знищення водних ресурсів, втрати біорізноманіття та конфліктів через земельну власність”, вважає координатор бразильського відділення Всесвітнього фонду дикої природи Мішель де Соуза.

Слідом за активістами на ініціативу уряду озброїлася опозиція: сенатор Рандолф Родрігеc назвав її “найбільшим ударом по Амазонії за останні 50 років”.

 

Джерело:ua.interfax.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *