НА ПОЛТАВЩИНІ ФЕРМЕР РОЗМНОЖУЄ «ТАНКИ ДЛЯ ЕФЕКТИВНИХ МІКРООРГАНІЗМІВ»

Так мешканець с. Козаче Олександр Квітчатий називає звичайних черв’яків. Останні допомагають йому у створенні органо-мінерального комплексу, який, у свою чергу, сприяє вирощуванню екологічно чистої продукції, передє misto-tv.poltava.ua.

/Чисте повітря, український чорнозем – умови, в яких вирощується екологічно чиста продукція. А в селі Козаче одному з фермерів у цьому ще й допомагають звичайні черв’яки/

Близько 5 років тому у цьому селі поселилося нові мешканці – черв’яки. Два мішки каліфорнійських пан Олександр привіз із Кременчука і почав розводити.

Олександр Квітчатий, займається органічним землеробством

– Черв’яки мені допомагають зробити органо-мінеральний комплекс. Це гарно законсервовані поживні речовини, у гарній формі, вони дуже доступні для рослин, лікують, харчують рослини і таке інше. Якщо ефективні мікроорганізми – це солдатики, то черви – це бронетехніка, це танки для ефективних мікроорганізмів.

Таких «танків» у пана Олександра в господарстві вже кілька тонн. Вони підвищують вміст гумусу у грунті. Якщо у первинних чорноземах цей показник коливається в районі 12%, то черв’яки доводять його до 21. На своїй фермі господар впроваджує закритий цикл використання наявних природних ресурсів.

Олександр Квітчатий, займається органічним землеробством

– Земля вирощує рослини, тоді тварини споживають. Навоз, навоз переробляють мікроорганізми і черви, і все це повертається вермикомпостом знову в землю. Тобто, повинен бути такий цикл, біологічний цикл, природній, колообіг речовин. Особливо колообіг повинен бути невідтворюваних речовин.

На цих земельних ділянках пан Олександр вирощує сою, кукурудзу та соняшник, які потім продає. Проте органічне землеробство, яким займається, фермер називає неприбутковим. Адже, каже, набагато легше заробити гроші на великих врожаях хімічно обробленої продукції. Це, говорять еко-активісти, люди зрозуміли ще у середині минулого століття, коли в Україні розпочалася «зелена революція», внаслідок якої інтенсивне хімічне землеробство витіснило органічне.

Максим Макуха, представник ГО «ЕКОЛТАВА»

– Інтенсивне землеробство, воно є значно продуктивнішим, тобто, в короткостроковому періоді інтенсивне землеробство є вигіднішим, хоча воно не враховує саме виснаження землі, тобто, необхідність весь час змінювати землю для того, щоб продовжувати мати великі врожаї. В той же час органічне землеробство, воно, як мінімум, не виснажує землю, а як максимум – воно постійно підвищує її родючість.

На сьогоднішній день, зазначає фермер, важливо, аби люди зрозуміли, що за органічною продукцією – майбутнє. Причому, і для здоров’я самих людей, і для стану української землі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *