На Полтавщині оголосили заборону на вилов раків

До 30 вересня на водоймах Полтавщини триватиме літньо-осіння заборона на вилов раків, повідомляє Depo.Полтава з посиланням на прес-службу Полтавської ОДА.

Саме у цей період триватиме друга линька раків, тому таке рішення прийняли для збереження та охорони популяції цього виду тварин. За словами екологів, линька триває від кількох годин до доби, а формування та зміцнення нового панцира потребує від одного до півтора місяця.

“Линяють раки не у норах, а на відкритому простоті, тому зараз вони максимально уразливі. Під час линьки раки скидають не лише панцир, а й хітинову оболонку очей, зябер тощо. Знати це важливо для збереження біорізноманіття”, – розповів керівник Державної екологічної інспекції в Полтавській області Вадим Осипенко.

З 15 серпня по 30 вересня в Україні заборонено будь-який вилов раків. За це передбачена адміністративна відповідальність і штраф у 680 грн. Окрім того, порушник має компенсувати завдані ним збитки — 25,5 грн за кожного незаконно виловленого рака.

За добу дозволяється виловити не більше 30 раків на загальних водоймах, а також не більше 50 штук на водоймах, де впроваджене платне рибальство. Забороняється лов раків у темну пору доби – пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу. Також заборонено застосовувати підсвічування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *