Науковці – проти Міноборони: не стріляйте по заповіднику Читайте більше тут: http://expres.ua/news/2018/04/02/290029-naukovci-proty-minoborony-ne-strilyayte-po-zapovidnyku

Джерело: expres.ua

Працівники Чорноморського біосферного заповідника НАН України надіслали відкритого листа до уповноважених органів державного управління, Національної академії наук України, наукової ради з проблем заповідної справи і діяльності заповідників при НАНУ, комітету Верховної ради з питань екології, Національного комітету МАБ ЮНЕСКО, громадських екологічних та правозахисних організацій. Причина такого кроку – протест проти проведення навчальних стрільб з важкого озброєння по території заповідника. “У травні та листопаді 2017 році Міноборони двічі провело стрільби по території біосферного заповідника на острові Тендра, хоча військовий полігон розташовано в межах незаповідної частини острова, – коментує Експрес-онлайн Ольга Уманець, кандидат біологічних наук, в.о. заступника директора з науково-дослідної роботи Чорноморського біосферного заповідника НАНУ. – Після навчань на острові утворилися великі ями, деякі ділянки постраждали від пожежі.

Стріляли також по затоці. А зараз ми отримали інформацію, що у квітні знову плануються стрільби. Ми не розуміємо, чому Міністерство оборони гатить саме по заповідних територіях, нищачи їх”. За словами Ольги Уманець, розуміючи ситуацію у країні, у 2016 році заповідник дав згоду на розташування полігону в незаповідній частині півострова Ягорлицький Кут.

Військові при цьому пообіцяли, що стрільби будуть проводитися виключно над акваторією відкритого моря, за межами заповідних територій та акваторій. “Але ці обіцянки систематично порушувалися. Ми вважаємо, що такі дії Міноборони суперечать і порушують закон України, – вважає Ольга Уманець. – А зараз анонсовано обстріли не тільки заповідної території острова Тендри, але й материкової частини – зокрема, ділянки “Ягорлицький Кут”, де зберігається практично єдиний осередок західного варіанту причорноморського степу”. Тож науковці обурені діями військових і називають їх варварськими. Особливо зараз, коли у птахів почався гніздовий період. Скажімо, у Тендрівській і Ягорлицькій затоках Чорного моря є острови, на яких гніздяться пелікан рожевий, косар, нерозень, пухівка, крех середній, пісочник морський, чоботар, кулик-сорока, мартин каспійський, крячки каспійський і малий – види, занесені до Червоної книги України. “Такі незаконні обстріли територій і акваторій заповідника є руйнівними для природних екосистем заповідника, вони є просто неприпустимими”, – каже Ольга Уманець.

Для довідки: Чорноморський біосферний заповідник НАН України – одна з найстаріших природоохоронних територій України. Він був створений 14 липня 1927 року, а у 1985 році включений до Світової мережі біосферних заповідників. Головним завданням є збереження унікальних природних комплексів, а також вивчення основних природних процесів і явищ, які в них відбуваються.

А Тендрівська та Ягорлицька затоки не мають рівних у Чорноморсько-Азовському регіоні за своєю екологічною цінністю. Згідно Рамсарської конвенції (1975), вони включені до мережі водно-болотних угідь міжнародного значення. Марина Мороз

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *