Лише 7% парникових газів можуть поглинати ліси України

фото з відкритих джерел

Джерело: agropolit.com

З 1990 року здатність лісів поглинати вуглець та парникові гази постійно знижується. Таку думку висловив заступник директора Науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації Ігор Букша, повідомляє AgroPolit.com.

Щоб ліси поглинали більше вуглецю та парникових газів, старі насадження мають замінювати молодими. Створення нових насаджень та заміна дерев, які загинули, новими видами — одні з основних напрямків розвитку галузі. На це держава повинна систематично виділяти кошти, адже, окрім постачання деревини, ліс є ключовим з точки зору збереження довкілля, підтримання балансу в екосистемах, збереженню біорізноманіття.

Лісове господарство в Україні — це єдиний сектор в економіці, де обсяги поглинання вуглецю перевищують обсяги викидів. За даними дослідження, проведеного за сприяння ЄС, в наших лісах накопичилося майже 800 млн т вуглецю (дані на 2011 рік). Наші ліси поглинають близько 7% від загальної кількості парникових газів. Це за 15,9%  лісистості. Тоді як у Євросоюзі поглинання лісами парникових газів становить 10% —за середньої лісистості 42%. Тобто, продуктивність українських лісів досить висока, є потенціал для збільшення. Але для того, щоб його реалізувати, потрібна відповідна політика. Коли ми залишаємо ліси старіти, вони втрачають екологічну функцію”, — сказав заступник директора Науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації Ігор Букша.

На його думку, в перспективі, якщо не змін систему господарювання, то нас очікує тенденція до зменшення поглинання вуглецю, старіння лісів.

Нагадаємо, що через недофінансування лісгоспів та слабку відповідальність за порушення лісового законодавства, український ліс нещадно знищують.При цьому, насаджують мало, а від пожеж щороку гине, в середньому, 4 тис. га лісу.

Щоби змінити ситуацію, потрібно застосувати концепцію триєдиного підходу, як це практикується в країнах Євросоюзу. По-перше, це підтримка поглинання вуглецю лісами: оскільки молодий ліс  поглинає вуглець краще, ніж старий, потрібно збільшувати площі молодого. По-друге, слід приділити увагу збереженню того, що є — маю на увазі захистити наявний ліс від шкідників та хвороб. Третє — за поступове заміщення  енергомісткої продукції  на вироби з деревини, природних матеріалів, в економіці має бути така політика, цього у нас мало. Сюди ж входить використання вторинної сировини в економіці, біопалива, використання лісу як джерела енергії”, — сказав Ігор Букша.

Також, на його думку, слід враховувати відмінність лісу в регіонах: за його словами, Україна має 5 різних типів лісів: у Карпатах, на Поліссі, в лісостепу, степу і в Криму — різні ліси, і вони вимагають різних підходів у плануванні та веденні господарства.

Також нам треба збільшувати площі лісів у населених пунктах. Потрібно створити спеціальну стратегію. Тому що європейські дослідження показують, що температурний рівень у містах напряму залежить від стану озеленення територій. Зокрема, зелені насадження сприяють зменшенню споживання енергії кондиціонерами під час теплових хвиль у містах, де багато зелених насаджень”, — сказав експерт.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *