КОЗАЦЬКІ ПАМ’ЯТКИ УКРАЇНИ

Про козацькі пам’ятки України,  які варто знати розповіли Coma.ua:

1. Замкова гора в Чигирині:

Колись у Чигирині гриміла козацька слава. Сьогодні у центрі Чигирина височіє Замкова гора, на якій у 16 столітті розташовувалась неприступна фортеця.

Замкова гора в Чигирині має декілька назв: Чигиринська, Богданова. Остання назва закріпилась за нею у 1960-х роках, коли на горі встановили пам’ятник Богданові Хмельницькому. До слова, у Чигирині були резиденції багатьох українських гетьманів, у тому числі й Богдана Хмельницького. Недалеко від Замкової гори проходив торговий шлях з Києва до Криму. Однак цим шляхом користувались не тільки купці. Татари саме цією дорогою добирались до українських земель, паралельно все руйнуючи на своєму шляху. Замкова гора в Чигирині була свідком багатьох історичних подій. Біля гори Северин Наливайко з військом розгромив майже 100 000-ну турецьку армію, чигиринська облога 1677–1678 років. Саме тут Богдан Хмельницький отримав перемогу у битві над польським королем.

Як доїхати: Замкова гора в Чигирині розташована у центральній частині міста. Поряд є Музей Богдана Хмельницького та церква Петра і Павла. З оглядового майданчику на вершині пагорба відкривається прекрасний краєвид на місто та річку Тясмин. Також радимо вам відвідати резиденцію Богдана Хмельницького в Чигирині.

2. Козацький хутір Галушківка:

Козацький хутір «Галушківка» ви не знайдете на карті. Це імпровізоване козацьке поселення, розташоване на території села Гречане Петриківського району Дніпропетровської області.

Козацький хутір «Галушківка» – це великий етнографічний центр, заснований на місці колишніх поселень запорізьких козаків. Він розташований недалеко від Петриківки – міста, яке славиться унікальним розписам, що називають петриківським.

 На хуторі відтворено козацький побут, житло, господарські споруди. Особливу атмосферу створюють деталі інтер’єру та екстер’єру. У садибі під назвою «Будинок художника» розташований обладнаний для туристів гостьовий будинок, у якому можна залишитися на ніч. На території третьої майстерні навчають техніці петриківського розпису і гончарному мистецтву. Після майстер-класів можна скуштувати традиційну козацьку їжу: борщ, вареники, куліш, узвар.

Як доїхати: Козацький хутір «Галушківка» розташований у селі Гречане. До районного центру Петриківка звідси їхати хвилин 10. Можна доїхати автобусом з автовокзалу (вулиця Калініна, 25).

3. Музей історії запорізького козацтва:

Музей історії запорізького козацтва розташований на острові Хортиця. Над його створенням працювали десятки науковців та найкращих представників української інтелігенції. Сьогодні ж це один із найвідоміших музеїв України, де зібрано понад 32 тисячі цінних експонатів.

Свою історію музей розпочав у 1983 році, коли на острові Хортиця відкрили Музей історії Запоріжжя. Тоді його площа складала 1600 квадратних метрів. З часом посилюється інтерес до вивчення козацької тематики. Це й стало причиною перепрофілювання музею. Були створені нові експозиції, присвячені життю запорізьких козаків. Проводились на острові нові археологічні розкопки.

Сьогодні музей зберігає понад 30 тисяч знахідок, що висвітлюють історію від найдавніших часів до сучасної доби. Також тут діють виставки, які знайомлять відвідувачів з періодом Київської Русі, козацької епохи тощо. Одна із незаперечних цікавинок музею – діорами «Битва київського князя Святослава», «Військова рада на Січі» та «Визволення міста Запоріжжя 14 жовтня 1943 року».

Відвідувачі музею мають можливість побувати за лаштунками діорам та дізнатися більше про техніку їх спорудження. Окрім того, кожен зможе побачити колекцію кам’яної скульптури доби бронзи та середньовіччя, одяг православних священників 13 – 19 століть та оглянути колекції іконопису, кахлю, посуду, монет, листівок, зброї і навіть шкіряних виробів, знайдених на місці Берестецької битви 17 століття. У музеї зберігається також унікальна колекція стародруків 17 – 18 століття, серед яких найбільш цікавим є Чинопослідування з церкви Покровської Січі 1757 року.

4. Цитадель Батуринської фортеці:

На території Чернігівської області велось чимало битв. Ще за часів Київської Русі чернігівські воїни вважалися кращими, а місто Чернігів фактично було столицею стародавньої держави. Тим не менш, велику славу надбали ці землі за часів козацтва. Саме тут був заснований Батурин – столиця гетьманства Лівобережної Україні.

Історія міста починається зі зведення Батуринської фортеці на початку 17 століття. У долині річки Сейм Батуринська Цитадель була останнім опорним пунктом і найбільш укріпленою частиною фортеці. З 1669 року Цитадель Батуринської фортеці була представництвом великих вождів української нації – Дем’яна Многогрішного, Івана Самойловича, Івана Мазепи та Кирила Розумовського. Тепер «Цитадель Батуринської фортеці» – це культурна композиція, яка входить до складу Національного історико-культурного музею-заповідника «Гетьманська столиця».

5. Запорізька Січ. Острів Хортиця

Історико-культурний комплекс «Запорізька Січ» розташований в національному заповіднику «Хортиця» в місті Запоріжжя. Будівництво комплексу почалося в 2005 році. Він являє собою відтворену копію старовинного козацького поселення. Задовго до свого відкриття комплекс встиг стати популярним туристичним об’єктом завдяки зйомкам на цій території російського фільму «Тарас Бульба».

Тут ви зможете познайомитися з побутом і життям запорізьких козаків, взяти участь у численних фестивалях і святах. Навіть найдосвідченіших мандрівників вразять своєю самобутністю і барвистістю козацькі поєдинки на конях і рукопашні бої.

На території комплексу «Запорізька Січ» знаходяться різні господарські будови, церква, а також будинки, зведені за високим парканом. Цей туристичний об’єкт унікальний не тільки з культурної чи історичної сторони, а ще відрізняється оригінальною технологією будівництва, із застосуванням натуральних, екологічно чистих матеріалів.

Гості, які приїхали сюди, можуть оглянути такі цікаві експозиційні об’єкти, як: «Військова канцелярія», «Будинок кошового отамана», «Курінь» та «Храм Покрова Пресвятої Богородиці». У всіх приміщеннях створений інтер’єр, характерний для часів козацтва. Крім того, у селищі відтворені пушкарня і січова школа. Спочатку також були споруджені і селянські будівлі, які розташовувалися за межами фортеці. Однак ці будови, не захищені фортечними стінами, були зруйновані і розграбовані. Ви побачите тут також дивовижні пам’ятники – кам’яні кола, які були найдавнішими святилищами і місцем поклоніння богам.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *