Зоологи воскресять вимерлий вид черепах, що зникли через моряків

Відкриття ДНК-зв’язків та генетичної спорідненості між нині існуючими черепахами і вимерлим видом гігантської черепахи з острова Флореаны (Санта-Марія) дає шанси на відродження виду, повідомляють російські ЗМІ. Цьому сприятиме програма розведення в неволі. І якщо вона буде успішною, то репатріація стане можливою вже протягом наступних п’яти років, розповідає znaj.ua

Професор Луциано Бейерегарай, керівник групи молекулярної екології в Університеті Флиндерса, повідав, що відновлення виду є значною мірою по відродженню колишнього біорізноманіття острова Флореан.

Стаття, надрукована в Scientific Reports, повідомляє як при дослідженні вулкана на найбільшому в архіпелазі острові Ісабела, вчені виявили безліч гігантських черепах, які є нащадками вимерлих черепах Флореаны (Chelonoidis elephantopus).

З місця знахідки тварин транспортували в Центр розведення Національного парку Галапагоса. Експерти з США, Бельгії, Еквадору, Греції, Італії і Австралії провели аналіз ДНК і порівняли результати з довідковими базами, де містяться дані про всіх збережені і вимерлі види гігантських черепах Галапагоса. Програма з відновлення виду розрахована на п’ять років.

“Наше відкриття і програма для розведення в неволі підвищують ймовірність того, що вимерлі види острова Санта-Марія можуть бути відроджені”, – підкреслює професор Бейерегарай.

Черепахи були винищені в 1850 році моряками. Однак, історичний курйоз полягає в тому, що завдяки поневірянням моряків, черепахи потрапили разом з ними на острів Ісабель. Таким чином, вбивці рідкісного виду заклали можливість для його відновлення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *