«Запалюйте» на вечірках, а не на природі

фото з відкритих джерел

Джерело: vsesvit-news.info

Кожен спалений квадратний метр трави вартує здоров’я екосистеми

Разом із радістю потепління в наші життя прийшов і їдкий дим від паління минулорічної трави та чагарників. А це має негативні наслідки не тільки ті, що вечірні прогулянки неможливі, а ще й для здоров’я людини та для природи. Зазвичай, люди ігнорують заклики відмовитись від паління трави, а це призводить до масштабних пожеж і стає причиною знищення біорізноманіття у всьому світі!

Нагадуємо, що при згоранні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму, а до їх складу входять: пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали, які осідають у легенях. Крім того, з листям часто горить і сміття, що забруднює атмосферу.

Під час пожежі знищуються гнізда птахів, гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту (зайці, їжаки, плазуни, земноводні).  Хтось згорає, хтось задихається від диму. Під час пожеж гине багато комах, їх личинки, лялечки, а також сонечка, туруни, дощові черв’яки та інші дрібні тварини, які беруть участь у процесі утворення ґрунту. Суха минулорічна трава – не сміття, а безцінний продукт харчування, житло, притулок, створений самою природою.

За випалювання стерні, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя згідно зі статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення штраф становить від 170 до 340 гривень для громадян і від 850 до 1190 гривень для посадових осіб.

При палінні багаття на території природно-заповідного фонду: від 340 до 680 гривень для громадян і від 1190 до 1700 гривень для посадових осіб.

Крім того, згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України, за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу порушник може нести і кримінальну відповідальність: штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від двох до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк.

Будьте екодружніми та екосвідомими, та пам’ятайте – чисте довкілля це справа кожного!

Підготували: відділ державної охорони природно-заповідного фонду НПП «Бузький Гард»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *