Екологи попередили, що ліси Мадагаскару можуть незабаром зникнути

327963_6

Джерело: rubryka.com

Нові моделі припускають, що середовище проживання лемурів на острові Мадагаскар може повністю зникнути до 2070 року.

Вчені підрахували, що загибель лише двох видів лемурів призведе до вимирання лісів, передає НВ.

Дослідження з питань зміни клімату в природі показало, що, якщо не контролювати процеси потепління, комбіновані ефекти збезлісення і антропогенної зміни клімату можуть знищити все середовище проживання тропічних лісів Мадагаскару до 2070 року, торкнувшись безлічі рослин, ссавців, рептилій і амфібій, які існують тільки на острові.

За словами вчених, в особливій небезпеці знаходяться два види лемурів: Varecia variegata і Varecia rubra. Ці тварини живуть виключно на високих деревах і є єдиним засобом поширення насіння численних рідкісних рослин. Їх загибель призведе до знищення цілих екосистем.

Мадагаскар — важлива точка біорізноманіття, де від 80 до 90% його видів тварин і рослин є винятковими для цього району — був спустошений десятиліттями збезлісення і надмірного збору врожаю. Діяльність знищила більшу частину земного покриву, який забезпечує існування для багатьох унікальних тварин, в тому числ різновидів лемурів, які в даний час знаходяться під загрозою зникнення.

«Коли ми спрогнозували вплив збезлісення і зміни клімату, ми виявили, що тільки збезлісення і зміна клімату можуть скоротити місце проживання чорно-білих варі більш ніж на 50%. Ще більш тривожно, що ці два фактори разом, за прогнозами, по суті знищать відповідне середовище тропічних лісів до кінця століття», — підкреслила Андреа Баден.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *