Екологи попередили про потенційне зникнення річки Ірпінь

Джерело: Преса України

Малі річки України продовжуть пересихати. Екологи попередили, що через безгосподарність наступною може зникнути річка Ірпінь.

Новину повідомляє прес-служба Асоціації рибалок України, передає «Преса України».

За словами українських екологів, в Україні не проводять меліоративні роботи з метою розчищення замулених джерел річок. Як результат, вони міліють та пересихають. Як зазначається, безгосподарність в країні спостерігається впродовж останніх двох десятиліть.

Ще одна проблема – сильне маловоддя та активні забудови берегів водойм. В Асоціації рибалок України пояснили, що річки наповнюються лише на 70% від норми. Тому на ці проблеми варто звернути увагу, адже, порівнюючи з іншими європейськими країнами, Україна є маловодною.

«В Україні 73 тис. річок, 40 тис. озер, 1100 водосховищ, 400 тис. ставків – 1 100 000 га прісних водойм. Одночасно на карті Європи ми вважаємося маловодною країною, оскільки більшість наших водних ресурсів через забруднення не придатні до водозабору питної води», – прокоментували експерти.

Також в асоціації наголосили, що українським водам присвоєний 4 клас забруднення, адже очисні споруди в країні застарілі. Лише у 2016 році у водойми скинули понад 2 млрд кубометрів стоків. З них лише дві третини пройшли через очисні споруди.

Експерти наголосили, що неналежне ставлення до водойм призведе до «вбивства» річки Ірпінь, що протікає під столицею країни. За їх словами, активні забудови заплавних земель, вирубка лісів, зміна річкового біорізноманіття погіршить екологічний стан басейну річки. Її пересихання відбудеться після зменшення площі водозбору, чому сприяє людська діяльність.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *