До уваги громадських організацій! Інформація щодо подання звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації

unnamed-1

Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації і фінансова звітність подаються протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року

Неприбутковими підприємствами, установами та організаціями, які внесені фіскальним органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації подається за базовий звітний (податковий) рік протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації прирівнюється до податкової декларації, його форма затверджена наказом Міністерства фінансів України в редакції від 28.04.2017 року №469.

Разом з тим, Податковим кодексом передбачені особливості подання Звіту професійними спілками, їх об’єднаннями та організаціями профспілок, які звітують лише у разі порушень вимог щодо неприбутковості.

Тобто, професійні спілки їх об’єднання та організації профспілок, які відповідають вимогам неприбутковості, можуть не подавати Звіт.

Неприбутковими підприємствами, установами та організаціями до фіскального органу разом зі Звітом про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації обов’язково подається річна фінансова звітність, яка є додатком та невід’ємною частиною Звіту.

Тобто неприбуткові підприємства, установи та організації повинні подавати Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та річну фінансову звітність протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Зазначена норма передбачена п. 46.1 та 46.2 ст. 46 Податкового кодексу України.

На офіційному веб-сайті ДФС розміщено Реєстр неприбуткових установ та організацій

На офіційному веб-сайті ДФС України забезпечено відкритий доступ до відомостей, що містяться в Реєстрі неприбуткових установ та організацій.

Реєстр включає ідентифікаційні та реєстраційні відомості про неприбуткові організації, зокрема: – код згідно з ЄДРПОУ; – найменування неприбуткової організації; – дату включення неприбуткової організації до Реєстру, починаючи з якої визначається строк безперервної реєстрації неприбуткової організації; – ознаку неприбутковості; – дату присвоєння ознаки неприбутковості або її зміни; – дату та номер рішення про включення, повторне включення неприбуткової організації до Реєстру або зміну ознаки неприбутковості; – дату скасування ознаки неприбутковості; – дату та номер рішення про виключення неприбуткової організації з Реєстру; – найменування та ідентифікаційний код контролюючого органу.

В реєстрі не передбачається відображення довідкових відомостей про місцезнаходження організації, даних про керівників, головних бухгалтерів, засновників та фінансово-економічних показників господарської діяльності неприбуткової організації.

Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру визначений постановою КМУ від 13.07.2016 р. № 440.

Неприбуткові організації за підсумками 2017 року подають річний Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за зміненою формою

Наказом Міністерства фінансів України від 28.04.2017 р. № 469 затверджені зміни до форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації  (опублікований в «Офіційному віснику України» № 48 від 20.06.2017).

Змінами, внесеними наказом №469  у форму Звіту,  передбачено:

– вилучення квартального звітного періоду;

– уточнено перелік доходів і витрат неприбуткових організацій;

– до сум операцій нецільового використання активів включена вартість активів (коштів або майна), вартість товарів (робіт, послуг), які використані на цілі інші, ніж фінансування видатків на утримання неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами, та/або для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій

– для відображення додатків додана клітинка, в якій проставляється позначка, що разом із Звітом подається фінансова звітність (як додаток).

Фінансова звітність є додатком до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та його невід’ємною частиною.

Зміни до Критеріїв блокування податкових накладних в ЕРПН

Міністерством фінансів наказом №776 внесено зміни до Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Згідно змін, платник ПДВ має право подати Таблицю даних платника, у якій зазначає всі коди УКТ ЗЕД товарів, які купуються та постачаються ним на постійній основі.

Така Таблиця надсилається до реєстрації податкової накладної.

Тобто Таблицю можна подати без наявності факту зупинення реєстрації податкової накладної в ЄРПН.

До Таблиці подається пояснення, в якому зазначається специфіка господарської діяльності, що має незмінний характер, із можливим посиланням на податкову та іншу звітність платника податків.

Таблиця даних з поясненнями розглядається фіскальною службою протягом п’яти робочих днів, що настають за днем отримання.

Для сільськогосподарських товаровиробників інформація з Таблиці даних платника буде враховуватись системою Моніторингу автоматично, тобто без розгляду фіскальним органом.

Для автоматичного врахування Таблиці сільськогосподарський товаровиробник має відповідати таким умовам:

– його внесено до Реєстру отримувачів бюджетної дотації та/або на 31.12.2016 року він застосовував спеціальний режим оподаткування ПДВ згідно зі ст. 209 Податкового кодексу  (у редакції, що діяла на 31.12.2016). Про такий статус  проставляється у Таблиці  відповідна відмітка.

– сільгосптоваровиробник має загальну площу власної або орендованої землі понад 200 гектарів станом на 01.01.2017 року, що задекларована до 20 лютого 2017 року.

– за період з 01.01.2017 не було одночасної зміни засновника та керівника підприємства.

Крім того Таблиця даних буде враховуватись автоматично лише коли в ній зазначені коди з УКТ ЗЕД груп товарів, визначених наказом 776.

При виконанні всіх умов Таблиця приймається автоматично без здійснення процедури Моніторингу, тобто без участі фіскального органу та без наявності факту зупинення реєстрації податкової накладної в ЄРПН.

Витяг з реєстру платників ПДВ надається за запитом платника податку

Для отримання документального підтвердження статусу платника ПДВ, суб’єкту господарювання необхідно подати до фіскального органу за своїм місцезнаходженням запит за формою 1-ЗВР про отримання витягу з Реєстру платників податку на додану вартість.

За запитом платника податку фіскальний орган надає безоплатно та безумовно протягом двох робочих днів, що настають за днем отримання такого запиту, витяг з реєстру платників ПДВ.

Форма запиту встановлена «Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість», затвердженого наказом МФУ від 14.11.14 №1130.

Витяг діє до внесення змін до реєстру.

Зазначена норма передбачена п. 183.11 ст. 183  Податкового кодексу України.

Внески до статутного капіталу платника єдиного податку- юридичної особи не  включаються до складу доходу

До складу доходу платника юридичної особи-єдиного податку  не включаються  суми коштів та вартість майна, внесені засновниками або учасниками платника єдиного податку до статутного капіталу такого платника.

При цьому необхідно враховувати, що не можуть бути платниками єдиного податку суб’єкти господарювання, у статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юридичним особам, які не є платниками єдиного податку, дорівнює або перевищує 25 відсотків.

Зазначена норма передбачена пп. 291.5.5 ст. 291, п. 292.11 ст. 292  Податкового кодексу України.

Збільшення фінансового результату до оподаткування при наданні безповоротної допомоги неприбутковим організаціям 

Фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг (крім неприбуткової організації, яка є об’єднанням страховиків), у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

До неприбуткових організацій можуть бути віднесені:

бюджетні установи;

громадські об’єднання, політичні партії, творчі спілки, релігійні організації, благодійні організації, пенсійні фонди;

спілки, асоціації та інші об’єднання юридичних осіб;

житлово-будівельні кооперативи (з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідно до закону здійснено прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку і такий житловий будинок споруджувався або придбавався житлово-будівельним (житловим) кооперативом), дачні (дачно-будівельні), садівничі та гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства);

об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, асоціації власників жилих будинків;

професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, а також організації роботодавців та їх об’єднання;

сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, кооперативні об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів;

інші юридичні особи, діяльність яких відповідає вимогам цього пункту.

Зазначена нормам передбачена згідно з п.п. 133.4.6 ст. 133 та п.п. 140.5.9  ст. 140 Податкового кодексу України.

На офіційному веб-порталі ДФС розміщена інформація щодо РРО

Для інформування суб’єктів господарювання Державна фіскальна служба щодекади оприлюднює на своєму веб-сайті:

– дані щодо фіскальних номерів реєстраторів розрахункових операцій із зазначенням найменування суб’єкта господарювання (прізвища, імені, по батькові), дати реєстрації РРО, а також номера останньої книги обліку розрахункових операцій, зареєстрованої на такий РРО, та дати її реєстрації;

– дані щодо фіскальних номерів РРО, реєстрацію яких скасовано за заявою суб’єкта господарювання або з ініціативи контролюючого органу, із зазначенням найменування суб’єкта господарювання (прізвища, імені, по батькові), дати, причини та підстави для скасування реєстрації РРО.

Інформація оприлюднюється із зазначенням дати оприлюднення і дати оновлення інформації.

Така інформація розміщена на офіційному веб-порталі ДФС: «Інформація про РРО» (http://sfs.gov.ua/rro) та «Інформація про книги ОРО» сервісу «Інформація щодо РРО та книг ОРО» (http://sfs.gov.ua/koro).

Зазначена норма передбачена п. 19 глави 2 розд. II «Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги)», затвердженого наказом МФУ від 14.06.2016 № 547.

Затверджено Порядок надання узагальнюючих податкових консультацій

Міністерством фінансів України наказом від 27.09.2017 року №811 затверджено «Порядок надання узагальнюючих податкових консультацій».

Узагальнюючі податкові консультації затверджуються наказом Мінфіну та оприлюднюються на офіційному веб-сайті Мінфіну протягом п’яти календарних днів з дня їх надання.

Узагальнюючі податкові консультації не є нормативно-правовими актами.

Узагальнюючі податкові консультації надаються:

– за результатами періодичного узагальнення індивідуальних податкових консультацій, наданих контролюючими органами платникам податків;

– у разі наявності обставин, що свідчать про неоднозначність окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Узагальнююча податкова консультація має містити:

– тему консультації;

– визначення податку, збору, обов’язкового платежу, питань їх адміністрування, щодо яких надається консультація;

– опис питань, що порушуються;

– посилання на конкретні норми законодавства, щодо яких надається консультація;

– обґрунтування застосування норм законодавства;

– стислий висновок за результатами аналізу щодо практичного застосування норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган.

Узагальнююча податкова консультація є чинною до моменту визнання наказу Мінфіну про її затвердження таким, що втратив чинність, або скасування судом такого наказу Мінфіну.

Не може бути притягнуто до відповідальності, в тому числі фінансової (штрафні санкції та/або пеня), платника податків (податкового агента та/або його посадову особу), який діяв відповідно до узагальнюючої податкової консультації, за діяння, що містять ознаки податкового правопорушення, зокрема на підставі того, що у подальшому така податкова консультація була змінена або скасована.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Від сплати земельного податку звільняються пенсіонери за віком
Від сплати земельного податку звільняються: інваліди першої і другої групи; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Отже, фізичні особи, які вийшли на пенсію не за віком (за вислугу років, по інвалідності, у разі втрати годувальника тощо) не мають право на пільгу щодо сплати земельного податку.

Після досягнення пенсійного віку фізичні особи мають право на пільгу щодо сплати земельного податку за земельні ділянки, що належать їм на правах приватної власності.

При цьому фізична особа для отримання пільги щодо сплати земельного податку має подати до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу (пенсійне посвідчення (за віком)).

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, а саме:

– для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

– для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

– для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

– для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

– для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

При цьому, до переліку видів земельних ділянок, щодо яких фізичні особи мають право на пільги зі сплати земельного податку, не включено земельні ділянки, що утворилися за рахунок переданих за рішенням відповідної ради земельних часток (паїв).

Зазначена норма передбачена п. 281.1, п. 281.2 ст. 281 Податкового кодексу України.

 ГУ ДФС у Запорізькій області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *