Держенергоефективності та Генеральний директорат з енергетики та геології Португалії визначили ефективні шляхи реалізації Меморандуму про співпрацю

фото з відкритих джерел

Джерело: Державне агенство з енергоефективності та енергозбереження України

У м. Лісабон (Португалія) Голова Держенергоефективності Сергій Савчук провів зустріч із Генеральним директором з енергетики та геології Португалії (http://www.dgeg.gov.pt) Маріо Гедешем, з яким окреслив найактуальніші та взаємовигідні шляхи виконання Меморандуму про взаєморозуміння двох країн у сферах енергоефективності та відновлюваної енергетики, підписаного у грудні 2017 р. під час візиту Президента України Петра Порошенка до Португалії.

Маріо Гедеш представив здобутки Генерального директорату, діяльність якого спрямована на реалізацію політики щодо сталого енергетичного розвитку та енергозабезпечення у Португалії. Суттєвий внесок у вирішення цих питань зроблено саме завдяки розбудові «чистої» енергетики.

Вже у 2015 р. частка «зеленої» енергії у кінцевому енергоспоживанні Португалії складала 28 відсотків. У березні 2018 р. впродовж кількох днів 100 відс. електроенергії в країні було згенеровано саме об’єктами відновлюваної енергетики, переважно гідро- та вітроелектростанціями.

До 2020 р. Португалія планує досягти 31 відс. енергії з відновлюваних джерел у кінцевому енергоспоживанні.

Враховуючи провідні позиції Португалії у «чистій» енергетиці, а також вагомий ресурсний потенціал та успіхи України у залученні більше 1,1 млрд «зелених» інвестицій за останні три роки, партнерство передбачається дуже вигідним.

С.Савчук звернув особливу увагу Маріо Гедеша на перспективи інвестування не лише у виробництво енергії з альтернативних джерел енергії, а також у встановлення заводів із виробництва рідких видів біопалив, переробки відходів з метою генерації енергії, когенерації із використанням біопалива.

Сторони дійшли згоди щодо необхідності широкої презентації інвестиційної привабливості «зеленої» енергетики України серед португальських компаній та сприяння налагодженню двосторонніх бізнес-зв’язків.

Окрім цього, учасники зустрічі обмінялися досвідом щодо розвитку сфери енергоефективності у різних секторах економіки та домовилися поглибити партнерство у напрямі імплементації 27-ої Директиви ЄС з енергоефективності (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A32012L0027).

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *