День Чорного моря. Що страшного ховається під товщею води?

Джерело: УКРАЇНСЬКА ПРАВДА

Левова частка населення планети асоціює 31 жовтня зі святом Гелловіну, однак Україна та країни Причорномор’я мають свою дату для останнього дня жовтня – День Чорного моря.

Саме цього дня 1996 року урядові організації цих держав підписали “Стратегічний план дій із відновлення та захисту Чорного моря” задля збереження природи та біорізноманіття цього регіону.

Чорне море (або Аксинське, або Евксинське, або Скіфське, або Руське, або Понтійське) є внутрішнім морем між Європою і західною Азією, пов’язане з Середземним морем на півдні і Азовським – на півночі.

ТЕМНІ МОРСЬКІ ГЛИБИНИ

Максимальна глибина моря – 2210 м. Однак нижче відмітки 150-200 метрів немає ніякого життя, окрім деяких бактерій – це одна з головних особливостей Чорного моря.

Вся справа у сірководні, котрим насичені морські глибини нижче цієї відмітки.

Одна з версій, чому так відбувається, – накопичення відмерлої органіки з поверхневого шару та нанесеної з річок, а також через недостатнє постачання нижчих шарів киснем, що характерне для такого внутрішнього й майже відокремленого моря, як Чорне.

Але і це б нічого, якби не спричинена людиною зміна клімату. Для Чорного моря очевидні три основних наслідки – це зменшення прісноводного стоку, підняття рівня моря та розселення видів-чужинців:

1

Поступове зменшення водності річок України, яку відмічають гідрологи, характерне і для основних артерій Чорного моря – Дніпра та Дунаю.

Тож тепер відбувається підвищення солоності моря, та можливе підняття сірководневого шару. А це – зміни серед місцевих видів, у т.ч. промислових, й втрата ендемічних, характерних тільки для умов низької солоності, мешканців Чорного моря.

2

Рівень моря збільшується, воно наступає і за останні 20 років піднялося десь на 8 см.

Але згідно останніх досліджень з моделювання танення льоду на полюсах, якщо раніше мова йшла про підняття рівня світового океану на 80-90 см до 2100 року, то тепер підтверджено, що при відсутності скорочення викидів парникових газів підняття океанів в середньому складе 132 см, максимум — 189 см.

Проте при “сприятливих сценаріях” – тобто за умови агресивного низьковуглецевого розвитку суспільства – прогноз не змінюється і складає ті ж самі +52 см станом на 2100 рік.

3

Разом із потеплінням й зміною умов Чорне море стає більш сприятливим для нових мешканців. Нові риби, медузи та молюски, занесені сюди із баластними водами кораблів, знаходять у наших водах нову й приємну домівку.

Але на жаль, це нерідко означає винищення місцевих мешканців.

Найвідоміші приклади – це занесення молюска-хижака рапани, що виїв устрицю, і на черзі – чорноморська мідія; а також поява гребневика мнеміопсіса, що серйозно підірвав запаси промислових риб Чорного моря, адже він харчується ікрою та мальками риби.

НА МЕЖІ

У морі живе 2500 видів тварин. Серед них є унікальні істоти, існування яких під загрозою й наші нащадки мають всі шанси ніколи не побачити їх у дикій природі.

Мова про осетрові риби, що спускаються з нерестовищ Дунаєм – білугу, севрюгу, осетра російського, стерлядь, осетра атлантичного та шипа.

Осетрові риби справді унікальні, вони – ровесниці динозаврів: оснащені спеціальними кістними пластинами – жучками, й майже без змін існують біля 200 млн років.

Прочитати статтю повністю можна за посиланням https://life.pravda.com.ua/society/2017/10/31/227215/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *