В Україні пропонують ввести поняття «благополуччя тварин» – розробники законопроекту №7267

Джерело: uacrisis.org

Київ, 24 листопада 2017.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №7267, який адаптує українське законодавство до європейських стандартів захисту тварин. Законопроект вводить до українського законодавства  поняття «благополуччя тварин» та надає конкретні механізми реалізації прав тварин, стверджують ініціатори. «Ми зосереджуємося на 5 свободах. Це робиться в першу чергу для того, щоб ми могли оцінювати діяння людини не з погляду на те, чи він жорстоко чи ні поводиться з твариною, а перш за все – які умови він створив для співіснування себе і тварини», – розповів Олексій Коваленко, засновник експертної платформи «ЗооРеформа», голова ГО «Форум ЮА-ВЕТ», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Базою для законопроекту стала Європейська конвенція про захист домашніх тварин. «Цим законопроектом ми змінюємо філософію нашого ставлення до тварин: ми переходимо від того підходу, який передбачав виключно захист тварин від жорстокого поводження до впровадження філософії забезпечення благополуччя тварин. Європейські країни прийшли до цього дуже багато років тому. Цим ми демонструємо свої прагнення доєднатись до об’єднаної Європи», – розповіла Ірина Коробко, юрист-міжнародник, ГО «Юристи за захист тварин».

Законопроект пропонує запровадити обов’язкову реєстрацію тварин. «Зараз у нас велика проблема з контролем над популяцією. Необхідно ідентифікувати і зареєструвати всіх домашніх тварин – після цього ми можемо говорити про будь-яку відповідальність власників тварин», – розповів Олександр Опанасенко, народний депутат України (фракція «Об’єднання «Самопоміч»).

Також законопроект робить адопцію головною метою роботи притулків  та пропонує механізм співфінансування притулків. «Ми прописуємо цілий механізм «руху тварин», який дає можливість волонтерам, притулкам, створити умови, яким чином вони будуть прилаштовувати тварин до нових власників», – зазначив Олексій Коваленко.

Законопроект також врегульовує питання поводження з дикими тваринами. «У теперішній редакції закону про захист тварин від жорстокого поводження є стаття 8, яка передбачає зобов’язання Міністерства екології і природних ресурсів надавати дозвіл на утримання диких тварин у неволі. Однак жодного документу, дозволу на утримання диких тварин у неволі не було видано, так як немає порядку, який би дозволив надавати такий дозвіл», – розповіла Марія Трунова, представник «Асоціації зоозахисних органiзацiй України» по роботі з дикими тваринами.

«Зараз ми даємо старт тому, щоб створити певне нормальне законодавче поле для  існування тварин на теренах нашої країни. Це і визначення всіх понять, і гармонізація з європейськими нормами, і залучення людей, які стикаються  з цими питаннями, щоб відобразити максимально все те, що потрібно охопити. Але це тільки перший крок», – зазначив Сергій Харьков, заступник генерального директора «Київського зоологічного парку», вчений секретар Української асоціації зоопарків і акваріумів.

«Зоореформа – це не є один чи два законопроекти. Це доволі складна дорога, яка складається прийняття відповідних законів, підзаконних нормативних актів, з тих дій, які потім повинні вживатись. Тільки спільними зусиллями, ми зможемо реалізувати ту мету, про яку ми говоримо – цивілізоване відношення до тварин», – додав Руслан Сидорович, народний депутат України (фракція партії «Об’єднання «Самопоміч»).

Пропонується також запровадити  обов’язкову гуманну освіту. «У Києві ми вже запровадили перший практичний курс «Зооурок», який складається з 5 занять. До кінця року його пройдуть 3750 дітей», – розповів Олексій Коваленко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *