Вчені виявили руїни понад 60 тисяч будівель, що були заховані в джунглях на півночі Гватемали

20418331-Дикие-Джунгли-майя-в-национальном-парке-semuc-champey-Гватемала

Відкриття стало можливим завдяки інноваційній технології LIDAR, яка застосовується, наприклад, в безпілотних авто, повідомляє Depo.ua з посиланням на Новое время.

Завдяки цій технології вчені видалили рослинність з цифрових зображень і оголили руїни доколумбової цивілізації, які були набагато складнішими і пов’язані між собою, ніж припускали більшість фахівців.

“На зображеннях з лідара чітко видно, що весь цей регіон був системою розселення, масштаби і щільність населення якої сильно недооцінювалися”, – заявив археолог з коледжу міста Ітака в США Томас Гаррісон.

Археологи вивчили регіон площею 2,1 тисячі квадратних кілометрів на території біосферного заповідника Maya Biosphere Reserve на півночі Гватемали. Це наймасштабніше археологічне дослідження із застосуванням технології LIDAR Дослідники наголошують, що 1200 років тому цивілізація майя була порівнянна з цивілізаціями Стародавньої Греції або Китаю.

Крім сотень раніше відомих об’єктів, лідарні зображення показали підняті над рівнем землі дороги, які з’єднували міські центри з кар’єрами. Такі дороги були добре прохідні навіть в сезон дощів і використовувалися, мабуть, як торгові шляхи. Також були знайдені складні іригаційні та терасові системи.

Під час дослідження вдалося отримати уявлення про характер поселень, взаємозв’язки між містами. Експерти відзначають, що на своєму піку розвитку ця цивілізація була розташована на території приблизно вдвічі більшою за середньовічну Англію, але була набагато більш густонаселеною.

“Більшість людей завжди вважали, що чисельність населення майя становила близько п’яти мільйонів. З новими даними тепер можна небезпідставно вважати, що там жили від 10 до 15 мільйонів осіб,” – заявив Франциско Естрада-Беллі, археолог з Тулейнского університету.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *