Визнати вуличних котів частиною екосистеми міста просять зооволонтери

Джерело: ck.suspilne.media

Визнати вуличних котів частиною екосистеми міста і дозволити тваринам жити в підвалах, на горищах та інших місцях їхнього постійного перебування просили черкаські зооволонтери міську владу. Для цього у червні зареєстрували відповідну петицію, яка назбирала 256 необхідних голосів. Депутати петицію розглянули і задовільнили частково.

Яна Тябут, засновниця благодійного фонду «Доброкіт» розповідає, про що просили міську владу зооволонтери.
«Ми просимо заборонити спеціальний відлов тварин для того, щоб їх знищувати, взагалі заборонити, якщо це будуть не зоозахисники чи спеціалізовані організації, ми просили відлов для вакцинації і повернення в їх осередок життя і заборонити штучно перешкоджати заходити тваринам у місця це вони звикли проживати, це якісь горішні, це підвальні приміщення».

Подібні петиції підтримали у Львові, Києві та Запоріжжі, додає Яна Тябут. Черкащанка Людмила Катишева мешкає за адресою Різдвяна, 9. Каже – безпритульні коти у під’їзді для неї не проблема.
«Бачите, зараз іду їх годувати, там за магазином ще живуть коти, зараз піду погодую їх, а Маруська – ми її всі годуємо!»

Депутати міської ради петицію розглянули 22 серпня і вирішили задовольнити прохання волонтерів частково. Яніна Хлопецька – начальниця комунального відділу департаменту житлово-комунального комплексу пояснює чому.
«Існує рішення черкаської міської ради воно з 2009 року діє – про правила утримання та поводження із тваринами у Черкасах. Відповідно до пункту 3 – умови поводження із тваринами, місця утримання тварин – не допускається утримання тварин у транспортних засобах на балконах, лоджіях, під’їздах та інших не пристосованих споруд. Є притулок. Для безпритульних тварин але в основному там тримаються собаки. Для котів немає місця, тому ЧМР, виконавчий комітет запропонували вирішити проблему в цілому – зробити реконструкцію або побудувати новий притулок для котів».

Побудова нового притулку чи ремонт існуючого – не вихід, – додає Яна Тябут. Адже на це потрібно багато часу.
«Ми не просимо будувати зараз новий притулок. На мені було забезпечити меншу смертність тварин вже цієї зими! Тобто на цю зиму, ті місця, де вони ховалися попередню – щоб вони були ще відкриті. Якщо ми говоримо про існуючий притулок, це притулок який вмішує 300 собак. Шановні, де ви хочете розмістити там котів?»

Начальник дільниці по роботі з тваринами Андрій Ткаченко розповідає, комунальному притулку для тварин дійсно потрібен ремонт. Щомісяця сюди потрапляють 40 собак і стільки ж волонтерам вдається прилаштувати.
«Крім реконструкції потрібні люди, які дійсно спеціалізуються на роботі з тваринами, в тому числі, і з котами».

Волонтери готові до діалогу із владою, додає Яна Тябут. Аби безпритульні коти змогли перезимувати цю зиму в теплі.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *