ООН зробила похмурий прогноз про нагрівання Арктики

Джерело: zik.ua

Новий звіт ООН про стан навколишнього середовища малює похмуру картину найближчого майбутнього. У 700-сторінковій доповіді Global Environment Outlook 6, підготовленому 250 вченими з більш ніж 70 країн, повідомляється, що без екстрених заходів людство чекають великі проблеми. Особливо постраждають Азія, Африка і Близький Схід, де екологічна криза призведе до мільйонів передчасних смертей.

Про це повідомляє hightech.plus.

Серед головних загроз експерти називають зміни клімату, втрату біорізноманіття та забруднення повітря, прісної води і океанів.

В окремому доповіді ООН Global Linkages повідомляється про долю Арктики в умовах глобального потепління. Його автори зазначають, що регіон продовжить нагріватися навіть при виконанні Паризького угоди. Більш того, навіть якщо б людство найближчим часом повністю припинило викиди парникових газів, до 2100 року зимові температури в Арктиці підвищилися б на 4-5ºС.

При поточних сценаріях зимові температури в Арктиці виростуть на 3-5ºС до 2050 року і на 5-9ºC до 2100. Це вдарить по місцевим екосистемам і підвищить рівень Світового океану.

Найнебезпечніше наслідок потепління в Арктиці – вивільнення парникових газів з танучої вічної мерзлоти.

Навіть якщо Паризька хартія буде виконана, її площа скоротиться на 45%, що не дозволить утримати зростання температур в межах 2ºС.

Проте, надія уникнути катастрофи ще зберігається. Для цього необхідно вирішувати екологічні проблеми не окремо, а комплексно. Наприклад, боротьба з кліматичними змінами зробить повітря чистішим, а поступовий перехід на безвідходну економіку дозволить споживати менше ресурсів і виробляти менше сміття.
Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2019/03/15/oon_zrobyla_pohmuryy_prognoz_pro_nagrivanni_arktyky_1529527

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *