Великобританія скоротить на 20% споживання м’яса і молока, щоб зменшити викиди СО2

32

Джерело mind.ua

Уряд Бориса Джонсона має намір зробити Великобританію лідером у боротьбі з кліматичними змінами. Уряд оголосив про безпрецедентний намір знизити емісію вуглекислого газу на 78% вже до 2035 року, якщо порівнювати з рівнем 1990 року. Заради цього британцям доведеться скоротити за 10 років споживання м’яса і молока на 20%, пересісти на електромобілі з 2030 року, почати масштабне переведення на альтернативні джерела енергії літаків та суден і використовувати зелений або блакитний водень для опалення.

Це шостий емісійний бюджет для країни (що встановлює допустимі викиди вуглекислого газу). Британія вже виконала перші два бюджети і в 2022 році збирається успішно відзвітувати про завершення третьої програми. У 1991 році емісія СО2 в Британії досягла 900 мегатонн в рік, а до 2022 року, швидше за все, опуститься нижче 500 мегатонн, повідомляє HighTech Plus з посиланням на New Atlas.

У найближчі 15 років темпи скорочення емісії СО2 повинні збільшитися, і шостий бюджет стане особливо амбітним – щорічні викиди вуглекислого газу між 2030 і 2035 роками повинні будуть скоротитися наполовину. І якщо минулі програми не включали міжнародну авіацію і судноплавство, оскільки ООН не зараховує їх до конкретної країни, в новому документі Британія бере їх під свою відповідальність.

План містить такі рекомендації Комітету з кліматичних змін:

  1. Всі нові автомобілі, фургони та бойлери повинні бути низьковуглецевими і в основному електричними до початку 2030-х.
  2. Всі нові вантажівки повинні бути низьковуглецевими до 2040 року.
  3. Широкомасштабний перехід промислової енергетики на відновлювані джерела. Там, де це невигідно, використання технології уловлювання вуглекислого газу.
  4. Вуглецево-нейтральна енергомережа до 2035 року, головне місце в якій займає енергія морського вітру.
  5. Збільшення використання низьковуглецевого водню в якості палива для сухопутного і морського транспорту, а також у промисловості і для опалення будинків.
  6. Скорочення споживання високовуглецевої м’ясної і молочної продукції на 20% до 2030 року.
  7. Висадження змішаного лісу на 460 000 га до 2035 року.

Новий документ незабаром піде на обговорення парламенту і набуде статусу закону в червні. Кульмінацією зусиль уряду має стати повне припинення емісії вуглекислого газу до 2050 року.

Залишається питанням, як влада буде мотивувати британців їсти менше м’ясних і молочних продуктів. І що будуть робити з несвідомими громадянами, що не бажають змінювати свої смакові звички.

Восени минулого року стало відомо, що уряд Британії планує виділити 160 млн фунтів (близько $206 млн) на переоснащення інфраструктури портів і прибережних регіонів, де існує потенціал для розвитку морської вітрової енергетики.

Більше про практичні дії, які може робити кожен з нас для покращення екології, у матеріалі Mind «Викинь шубу, здавай макулатуру і ставай вегетаріанцем: що робити, щоб врятувати світ».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *