Що робили в зоні відчуження перші особи Швеції та Австралії

У зоні відчуження зустріли перших осіб Австралії та Швеції,розповідає galinfo.com.ua.

У зоні відчуження пройшли зустрічі з Президентом Сенату Австралії Стівеном Перрі, Послом Австралії в Україні Мелісою О’Рурк, Державним секретарем Міністерства закордонних справ Швеції Евою Сведлінг та Послом Швеції в Україні Мартіном Хаґстрьомом.

«Все більше відвідувачів з різних країн світу демонструють зацікавленість зоною відчуження. Серед них – перші особи провідних держав. Тому, зона відчуження є важливою складовою іміджу України в цілому, і ми повинні ще більше приділяти уваги напрямку ознайомчих візитів та кожному відвідувачу Зони» – повідомив Голова ДАЗВ Віталій Петрук.

Голова ДАЗВ поінформував міжнародних гостей про завершальну стадію будівництва Нового Безпечного Конфайнменту (НБК), зокрема, зараз на об’єкті завершуються роботи по зовнішній і внутрішній обшивці, триває монтаж герметизуючої мембрани.

Під час візиту до ДСП «Екоцентр» високі гості ознайомилися із роботою Центральної аналітичної лабораторії (ЦАЛ) ІІ класу з характеризації радіоактивних відходів, яка є структурним підрозділом підприємства. Лабораторія може виконувати аналізи за фізичними, хімічними та радіаційними показниками будь-яких об΄єктів: питної води, деревини, будівельних матеріалів тощо, а також розробляти аналітичні методики та іншу документацію на замовлення сторонніх організацій з урахуванням їх специфіки. На сьогодні аналогів ЦАЛ у світі немає. Також, відвідувачам було продемонстровано роботу автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО).

Окрім того, Голова ДАЗВ повідомив гостей про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, який розпочав роботу в межах 30-кілометрової зони відчуження з кінця березня поточного року. За його словами, заповідник охопив територію зони відчуження, крім 10-кілометрової охоронної зони ЧАЕС. Його мета – збереження природи, наукові дослідження та запобігання винесенню радіонуклідів з території зони відчуження і радіоактивному забрудненню навколишнього середовища тощо.

Він також зазначив, що для вивчення біорізноманіття Чорнобильським заповідником укладено угоду з японськими вченими, які вивчають вплив на флору і фауну аварії на АЕС «Фукусіма». Відповідно до попередніх планів, заповідник запрацює в повному обсязі з 2018 року.

Заглавне фото з сайту galinfo.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *