Семінар-практикум “Практичне втілення інноваційних методів в органічному овочівництві в Степовій зоні Півдня України”

У  рамках проекту «Впровадження інноваційних методів агроекології в степовому ландшафті Запорізької та Херсонської областей» спільно із керівником Спілки сприяння розвитку сільського туризму Бернагою Наталією Юріївною, представниками Ради жінок-фермерів Херсонської області, експертом програми малих грантів Глобального екологічного фонду (ГЕФ ПМГ для України) в степовому ландшафті Ширяєвим Володимиром 02.10.2018 року та викладачі факультету АТЕ ТДАТУ прийняли участь у роботі семінару. Доцент кафедри плодоовочівництва, виноградарства та біохімії Г.В. Нінова та старший викладач кафедри рослинництва імені професора В.В. Калитки З.В. Білоусова.

Перша частина семінару проходила на полях селища  Соколівка Вільнянського району Запорізької області у подружжя Ірини та Євгенія Парасочки, які продемонстрували ділянки із овочевими культурами: картоплею, томатами, капустою, баклажанами, кропом та цукровою кукурудзою, що вирощуються за органічною технологією. Всі присутні мали змогу побачили дерева та чагарники навколо ділянок, де заселена велика кількість корисних для овочевих культур організмів. Бачили комахоїдних птахів, які старанно очищують поля овочевих культур від гусені та шкідливих комах, елементи природної рівноваги між ентомофагами, що ретельно зберігали господарі.

P81002-104941

P81002-110308

P81002-094552

Ділились господарі способами внесення органічних добрив та золи, таких рідких в наш час – тільки в зону майбутнього рядка під овочеві культури при основному обробітку грунту. Кількість та величина хробаків говорили про якість грунту і його вплив на рослини. Дивувало наявність агрономічно цінної структури грунту.

Були продемонстровані «нехитрі» прилади, за допомогою яких вони полегшують умови своєї праці: насіннєва саджалка, прополювальні, розрихлюючи  пристрої.

Особливу зацікавленість у присутніх викликали насадження із лікарськими травами (шавлія, м’ята, меліса, чебрець, орегано, душиця, морандо бергамотовий). Ірина та Євгеній із таким захопленням та знанням своєї справи розповідали про технології вирощування цих культур, що покорили усіх присутніх.

Відвідувачі семінару на реальних показниках досягнень подружжя ще раз пересвідчились, що глибокі теоретичні знання, які набуті обома  господарями у аграрному ВУЗІ,  дозволили пристосовуватись до мінливих вимог ринкових відносин, забезпечити одержання високих якісних врожаїв органічної продукції, введення енергоощадних елементів у технології вирощування овочевої продукції.

Також учасниками семінару було відвідано  цех з переробки овочевої та плодово-ягідної продукції у селищі  Матвіївка  Вільнянського району Запорізької області. Господарка Сус Тетяна Анатоліївна ознайомила із особливостями бізнесу. Продукція – унікальні салати, які мають патентний захист, мала високу дегустаційну оцінку учасників семінару.

 

ГО «БІОЛОГІЧНИЙ ЩИТ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *