«ОЦІНКА ВПЛИВУ НА ДОВКІЛЛЯ Є ОБОВ’ЯЗКОВОЮ ПРИ ПРИЙНЯТТІ РІШЕНЬ ПРО ПРОВАДЖЕННЯ ПЛАНОВАНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ»

Джерело: www.zoda.gov.ua

З 18 грудня 2017 року Законом України «Про оцінку впливу на довкілля»  визначено порядок проведення оцінки впливу на довкілля. Відповідно до Закону встановлюються правові та організаційні засади оцінки впливу на довкілля, спрямовані на запобігання шкоді довкіллю, забезпечення екологічної безпеки, охорони довкілля, раціонального використання і відтворення природних ресурсів, у процесі прийняття рішень про провадження господарської діяльності, яка може мати значний вплив на довкілля з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів.

Завідувач сектору оцінки впливу на довкілля Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Оксана Беляєва повідомила, що оскільки орієнтовний термін проведення процедури оцінки впливу на довкілля становить чотири місяці, для прискорення проведення оцінки впливу на довкілля рекомендовано розпочинати процедуру на початковій стадії розроблення проектної документації. При підготовці висновку з оцінки впливу на довкілля уповноважений орган розглядає та бере до уваги звіт з оцінки впливу на довкілля, розробка якого також займає тривалий час.

Крім цього, наказом Міністерства екології та природних ресурсів України за проведення громадського обговорення в процесі здійснення оцінки впливу на довкілля затверджено відповідний розмір плати. Він залежить від категорії, планованої діяльності та виду громадського обговорення і коливається від 11 596,10 грн. до 81 588,84 грн. без ПДВ.

У зв’язку з цим при формуванні видатків місцевого бюджету керівники територій мають передбачити кошти на проведення громадського обговорення та підготовку звіту з оцінки впливу на довкілля для проектів, замовником яких є  місцевий орган влади.

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль наголошує, що здійснення оцінки впливу на довкілля є обов’язковим у процесі прийняття рішень про провадження планованої діяльності згідно із Законом України «Про оцінку впливу на довкілля».

– Нині триває процес підготовки проектів на 2019 рік. У проектній документації має бути зважено питання впливу на довкілля. Аби на місцях без проблем впоралися з підготовкою звітів, фахівці Департаменту екології облдержадміністрації надаватимуть кваліфіковану допомогу. Проте наголошую:  затримок у погодженні проектів через не проведену оцінку впливу на екологію не має бути. Відповідальність  за це нестимуть керівники територій на місцях, – підкреслив  Костянтин Бриль.

 

ДОВІДКОВО:

Процедура оцінки впливу на довкілля:

складається Повідомлення про плановану діяльність, яке в подальшому розміщується в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля, публікується в двох газетах, які охоплюють територію планованої діяльності, та розміщуються в органах місцевого самоврядування.

Разом з повідомленням суб’єкт господарювання може подати вимогу про надання умов щодо обсягу досліджень та рівня деталізації інформації.

Після закінчення строку громадського обговорення 20 або 30 календарних днів (якщо була надана вимога) суб’єкт господарювання може подати звіт з оцінки впливу на довкілля та оголошення про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля, яке триває від 25 до 30 робочих днів, у період громадського обговорення відбуваються громадські слухання.

Після закінчення строку громадського обговорення розпочинається розгляд звіту з оцінки впливу на довкілля та підготовка висновку з оцінки впливу на довкілля, строк надання висновку з оцінки впливу на довкілля становить 25 робочих днів.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *