МІСТ ЧЕРЕЗ Р. СІВЕРСЬКИЙ ДОНЕЦЬ ОСВІТЛЮВАТИМЕТЬСЯ ЗА РАХУНОК АЛЬТЕРНАТИВНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ

2

Джерело: СЛУЖБА АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРІГ У ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

Винайдено оптимальне проектне рішення для освітлення мосту через р. Сіверський Донець. Дотепер споруда, розташована в кілометрі від найближчого населеного пункту (с. Брусівка) за маршрутом Слов’янськ – Лиман, багато років мала проблеми з традиційним електроживленням. Невдовзі мостовий перехід протяжністю 331 м, до речі, другий за довжиною в області, буде обладнано сучасною системою зовнішнього освітлення.

За рахунок відновлювальних джерел енергії, вітру та сонячного випромінювання, ця ділянка дороги матиме безперебійне енергоживлення у темний час доби. Система з триденним запасом енергії працюватиме вночі навіть при дефіциті сонячної енергії та слабкому вітрі, а відтак буде здатною освітити найдовшу ніч після зимового сонцестояння, з 21 по 22 грудня, тривалістю 16 годин (!).

Варто зазначити, що освітлення синхронно працюватиме в двох режимах: на повну потужність (із заходом сонця до 23:00) та у режимі очікування (з 23:00-06:00), спрацьовуючи на появу автотранспорту або пішоходів. Система за 600 м «бачитиме» автівки датчиками світла фар, а датчиками руху реагуватиме на появу поодиноких пішоходів.

Додамо, що існуючі 22 опори не будуть перевантажені сонячними панелями – на них монтуватимуться полегшені світильники (60 Вт), а фотомодулі, вітрогенератор, блок керування з акумулятором буде розміщено на окремій опорі біля мосту.

Автономна система включає: вітрогенератор типу REnSol-1600 та 9 сонячних панелей (фотоелектричних модулів) по 265 Вт, з’єднаних з опорами освітлення; розрахункове добове споживання електроенергії складає 10 кВт/год; максимально можлива добова потреба – 17,6 кВт/год.

Роботи з монтажу автономної системи вуличного освітлення виконує ТОВ «Газпромресурс».

Облаштування освітлення виконується у рамках поточного середнього ремонту моста через р. Сіверський Донець (а/д Т-05-14 Добропілля – Лиман, км 83+575). Нагадаємо, відносно молода споруда, побудована у 2004 році, потребувала ремонту проїзної частини (з улаштуванням нової гідроізоляції та нових шарів асфальтобетонного покриття), відновлення системи водовідведення, заміни металевого бар’єрного та фарбування перильного огородження, укріплення захисним шаром тротуарів та пошкоджених конусних частин.

Міст розташовано у Лиманському районі за маршрутом Слов’янськ – Лиман. Фото: Служба автодоріг

Як повідомлялось раніше, у поточному році завершиться ремонт автодороги загального користування державного значення Т-05-14 Добропілля – Лиман за маршрутом Слов’янськ – Лиман. Загальна протяжність ділянки, що сполучає Слов’янський та Лиманський райони, – 15,6 км. Значний обсяг робіт виконано торік на ділянці Слов’янськ – Райгородок. На даний час роботи тривають від Лиману в напрямку Слов’янська. 

Шановні водії! Роботи виконуються під рухом! Будьте обережні за кермом!

Сторінка у Facebook

Прес-служба Служби автомобільних доріг у Донецькій області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *