«Вплив забруднення на здоров’я населення та навколишнє середовище в п’яти промислових містах України 2018». Круглий стіл.

фото з відкритих джерел

14 грудня 2018 року у ЗНУ м. Запоріжжя відбувся круглий стіл «Вплив забруднення на здоров’я населення та навколишнє середовище в п’яти промислових містах України 2018» За участю Чеської екологічної громадської організації “Арніка”, Запорізької обласної філії «Всеукраїнської екологічної ліги», Центр екологічних ініціатив “Екодія”, ГО «Громадська сила країни», інших громадських, наукових, освітніх, державних та муціпальних організацій, депутатів. Де були представлені результати досліджень зразків донних відкладів і піску з дитячих майданчиків та зразків яєць домашньої птиці вільно-вигульного типу утримання, які проводили експерти громадської організації “Арніка” – Йітка Стракова (співавторка дослідження, представник  відділу токсичних речовин і відходів ГО «Арніка») та Мартін Скальський (виконавчий директор Центру підтримки громадян Арніка (Чеська Республіка) за підтримки експертів Хіміко-технологічного інституту в Празі (VSCHT). Серед основних забрудників були виділені: 8 важких металів (цинк, кадмій, мідь, нікель, свинець, хром, миш’як, ртуть), нафтові вуглеводні (С10-С40), стійкі органічні забруднювачі (ДДТ – хлороорганічний пестицид, поліхлоровані біфеніли – ПХБ) та 4 групи стійких органічних забруднювачів (хлористі діоксини та діоксиноподібні ПХБ, гексахлорбензол- ГХБ, гексахлорциклогексан – ГХГ).

Аналіз ризиків показав, що найбільшу загрозу становить забруднення миш’яком, і в другу чергу кадмієм. Вміст миш’яку в ряді відкладів свідчить про те, що в довгостроковій перспективі він може спричинити несприятливі канцерогенні ефекти. В деяких пробах відкладів забруднених кадмієм перевищено індекс небезпеки. Це вказує на потенційні несприятливі наслідки для здоров’я.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *