Альтернативна енергетика: види і особливості систем

25021923_770644183121560_5636098304786825216_n

Джерело: dailylviv.com

До нетрадиційних або альтернативних джерел належать природні ресурси, які мають властивість відновлюватися і можуть застосовуватися для отримання електроенергії. Вони мають незаперечні переваги в порівнянні з традиційними джерелами

До нетрадиційних або альтернативних джерел належать природні ресурси, які мають властивість відновлюватися і можуть застосовуватися для отримання електроенергії. Вони мають незаперечні переваги в порівнянні з традиційними джерелами. Альтернативна енергія — відмінний варіант для промислового підприємства, приватного будинку, тому що гарантує безперебійне постачання об’єкта електрикою і економію.

Види і особливості різних джерел енергії

Однією з найпопулярніших систем є сонячна енергетика. Для перетворення енергії сонця використовується спеціальне обладнання. Ця технологія вважається найбезпечнішою з екологічної точки зору.

Основні переваги сонячних електростанцій:

  1. Невичерпність. Сонце — потужне джерело, яке, за оцінками вчених, в найближчі тисячоліття точно не згасне.
  2. Екологічність. Замовити альтернативні джерела енергії для дому — значить підтримати екологію і захистити навколишнє середовище від викидів парникових газів.
  3. Доступність. Технології розробки та випуску СЕС постійно удосконалюються. Сьогодні у людей є можливість встановлення сонячних електростанцій не лише на своїх ділянках, але і на дахах, в горах, на воді і т. д.
  4. Простота використання. Експлуатація обладнання не потребує специфічних знань. Сучасні технології дозволяють контролювати роботу і основні параметри СЕС за допомогою телефону в онлайн-режимі. Про будь-які зміни власник станції попереджається за допомогою повідомлень.
  5. Економічність. Витратитися доведеться тільки один раз — на покупку устаткування і установку. Протягом всього терміну експлуатації власник отримує чистий прибуток, оскільки може продавати вироблену електроенергію.

Геліосистема являє собою комплекс обладнання, що використовується для перетворення енергії Сонця в теплову. На даний момент максимальний коефіцієнт корисної дії таких систем становить 95%. Якщо порівнювати з іншими технологіями, це кращий результат.

Як геліосистеми використовуються в побуті:

  • підтримання працездатності опалювальної системи;
  • забезпечення будинку гарячою водою;
  • нагрів води в басейні.

Використання геліосистеми для реалізації всіх цих цілей дозволяє швидко окупити вкладення. Застосування обладнання тільки для гарячого водопостачання або опалення насправді не найефективніший варіант. У теплу пору року буде спостерігатися надлишок енергії, відповідно, потрібно чітко розуміти, куди її дівати і як розподіляти.

Основні конструктивні елементи геліосистеми:

  • генеруюче обладнання або колектор;
  • помпа або інший пристрій, що буде сприяти циркуляції теплоносія;
  • теплоносій або об’єкт, що нагрівається.

Ще одним альтернативним джерелом енергії є вітрова енергетика. Такі електростанції перетворюють енергію повітряних мас на електрику. Кілька вітрогенераторів (або десяток) утворюють цілу станцію. Ключовою перевагою є доступне оснащення, але потрібно враховувати, що такі системи повністю залежні від погодних умов. Крім того, ВЕС часто створюють перешкоди для радіохвиль.

Ще один різновид — гідроенергетика. В якості альтернативи вичерпним джерелам використовуються генератори, що черпають енергію з рухомих водяних потоків. Устаткування може встановлюватися на річках, морях, дамбах. У будь-якому випадку такі генератори функціонують на енергії хвиль. Основною перевагою цієї технології є екологічність. Але такі системи досить дорогі, а кількість допустимих місць для їх застосування обмежена.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *